Sobota, 27 Kwiecień
Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty -

Reklama


Reklama

Tartaletka z gruszką, bezą włoską, kremem waniliowy i sosem karmelowym - słodkie chwile z Michałem


Na karnawał i post.Słodki specjał dobry na każdy czas i okazję. Kruche ciasto, prużone owoce, krem, beza i sos karmelowy wszystko zamknięte w jednym deserze. Tartaletka z gruszką, bezą włoską, kremem waniliowy i sosem karmelowym. Połączenie które zawsze się sprawdza i wybornie smakuje. Polecam. Michał Denesiuk.



Tartaletki

Składniki:

Mąka tortowa 1 kg

Cukier puder 300 g

Masło 0,5 kg

Żółtka 7 sztuk

Śmietanka 30% 100 ml

Sposób wykonania:

Mąkę i cukier puder przesiać, dodać masło i przesiekać z przesianymi surowcami. Żółtka wymieszać ze śmietanką, dodać do mąki i cukru z masłem, zagnieść ciasto do połączenia składników, aż ciasto będzie jednolite na przekroju. Schłodzić około godziny w lodówce. Rozwałkować powycinać krążki np. szklanką i wykleić formy do tartaletek. Wyklejone formy schłodzić i odpiec tartaletki na złoto w 185-190oC. Ostudzić i wyjąć z foremek. Nadziać gruszkami.

Gruszki

Składniki:

Gruszki 2 kg

Cynamon 2 łyżeczki

Miód 2-3 łyżki

Goździki, kardamon, imbir


Reklama

 

Sposób przygotowania:

Gruszki kroimy w cząstki, rozgrzewamy miód, prużymy z cynamonem, dodajemy, goździki, kardamon, imbir można opcjonalnie flambirować nalewką np. sosnową lub z kwiatów bzu. Studzimy i nadziewamy tartaletki.

Beza włoska

Składniki:

100 g białek

200 g cukru

50 g wody

Sposób przygotowania:

Wodę z cukrem gotujemy do próby nitki (schłodzoną kroplę syropu chwytamy kciukiem i palcem wskazującym - jeśli przy rozciąganiu powstanie nitka, syrop jest gotowy) temp. 118 stopni C.

Białka ubijamy, wlewamy gorący syrop strumieniem cały czas ubijając do wystygnięcia na koniec dodajemy 1 łyżeczkę soku z cytryny. Bezę szprycujemy lub wykładamy na nadziane prużonymi gruszkami tartaletki i opalamy palnikiem lub zapiekamy przez chwilę w piekarniku w 200oC do lekkiego zrumienienia się bezy, ewentualnie zostawiamy bez opalania.

Reklama

 

Krem waniliowy

Składniki:

Mascarpone 250 g

Śmietanka 30% 100 g

Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Cukier puder 40 g (2 łyżki)

Sposób wykonania:

Wymieszać mascarpone z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym, ubić śmietankę połączyć z mascarpone.

Sos karmelowy

Składniki:

4 łyżki cukru

200g śmietanki 30%

Sposób wykonania:

Cukier skarmelizować na złoty kolor na suchej patelni dolać podgrzaną śmietankę 30%, rozprowadzić w niej karmel i gotować na małym ogniu do zredukowania i zagęszczenia się sosu



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama