Reklama
Reklama
Przed nami okres postu, umiarkowania w jedzeniu i piciu. To czas, kiedy nie skupiamy się zbyt mocno na walorach smakowych naszych potraw oraz rezygnujemy w naszym menu z produktów mięsnych. Jednak ten zakaz nie obejmuje mięsa ślimaka. Ślimaki bowiem są uznawane za potrawę postną.
Okres postu nie musi kojarzyć się z bezbarwnym, nijakim jedzeniem, pozbawionym produktów mięsnych. Przez te 40 dni tradycyjnego postu możemy urozmaicić naszą dietę mięsem i to nie łamiąc naszych przekonań religijnych. Na naszych stołach, wzorem średniowiecznych mnichów, mogą pojawić się dania ze ślimaków.
Ślimaki były obecne w diecie Polaków już od czasów średniowiecza. Pierwotny zasięg występowania ślimaka winniczka w Polsce obejmował prawdopodobnie jedynie południową Polskę (Małopolska, Górny Śląsk, okolice Rzeszowa). Na pozostałe tereny został przeniesiony przez człowieka. Przyczynili się do tego zakonnicy (m.in. cystersi), którzy - począwszy od okresu średniowiecza - hodowali winniczka w ogrodach i parkach przyklasztornych.
Używali oni mięsa tego ślimaka jako uzupełnienia ubogiej w białko diety, stosowanej podczas długotrwałych postów, gdyż – podobnie jak ryby - ślimaki były uważane za potrawę postną i dzięki mięsu zawierającemu duże ilości białka, wapnia oraz magnezu stanowiły doskonałe uzupełnienie ubogiej, postnej diety. Już w pierwszej polskiej książce kucharskiej „Compendium ferculorum” Stanisława Czernieckiego z 1682 znajdziemy więcej receptur na dania ze ślimaka niż na dania z wieprzowiny. Także w kuchni Mazur były one powszechnie stosowane w towarzystwie ryb, raków czy małży - szczeżui, jako uzupełnienie białka zwierzęcego w diecie, bo jak wiadomo mięso zwierząt rzeźnych, hodowlanych było przeznaczone na pańskie stoły.
Reklama
Ślimaki zazwyczaj podawano smażone, w oleju i cebuli, grillowane lub gotowane. My proponujemy danie ze ślimaków utrzymane w duchu mazurskiej kuchni i sporządzone z typowych dla naszej kuchni regionalnej produktów, tj. grzyby i kasza. Należy tu wspomnieć, że danie to zwyciężyło w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę z grzybów rozgrywanym w ramach Wielbarskiego Festiwalu Grzybów „Grzybowanie.
Ja miałem przyjemność je odtworzyć, ugotować i zaaranżować dzięki pani Elżbiecie Łapińskiej znawczyni kuchni mazurskiej, która takie perełki kulinarne gromadzi, aby zachować je dla przyszłych pokoleń, by tradycja kulinarna Mazur była ciągle żywa. Z takimi daniami okres postu nie będzie nudny, a na pewno będzie smaczny i kulinarnie interesujący. Smacznego.
Michał Denesiuk
Elżbieta Łapińska
6 porcji
Składniki
- Borowiki 10 kapeluszy
- Masło klarowane 2-3 łyżki
- Czosnek 3-4 ząbki
- Natka pietruszki 1 pęczek
- Sól, pieprz, zioła prowansalskie
Reklama
- Kasza gryczana 100g
- Wywar drobiowy2l
- ślimaki tuszki 20 sztuk, można użyć gotowych już obgotowanych i mrożonych tuszek
Jak przygotować ślimaki? Tuszki obgotowujemy trzy razy krótko, a czwarty raz gotujemy dwie godziny na wywarze drobiowym z dodatkiem ziół prowansalskich.
Oczyszczamy kapelusze borowików, parzymy gorącą wodą i odcedzamy. Lekko solimy grzyby i podsmażamy na klarowanym maśle. Delikatnie zdejmujemy z patelni, tak aby się nie rozpadły i wkładamy po jednej sztuce do szklanek o średnicy kapeluszy, tak aby utworzyły się wgłębienia i pozostawiamy na 5 godzin.
W tym czasie przygotowujemy tuszki, ślimaka podsmażamy na masełku klarowanym z czosnkiem i natką pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na uformowane kapelusze wkładamy po dwie tuszki ślimaka. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko i przekładamy do naczynia żaroodpornego tak aby zakryła cały spód. Na niej układamy kapelusze z tuszką ślimaka, polewamy masełkiem po smażeniu ślimaków. Zapiekamy w 100oC przez 20 minut.
Reklama
Ale covid nie jest wpisany jako choroba zakaźna.
Ustawa o zapobieganiu i zwalczaniu chorób zakaźnych.
2021-04-19 20:15:56
Jaki organizator, taka \"historia\".
massakra
2021-04-19 17:58:18
Anioły są tak kulturalne, że nawet im do głowy nie przyjdzie upominać się o swoje skrzydła, czy też żagle...
Śmieszek
2021-04-19 16:06:28
A kultura?
Ja
2021-04-19 13:17:28
Tobie gościu ktoś płaci za te komentarze? Nie jest możliwe żeby z taką nienawiścią i aktywnością w kółko to samo powtarzać pod każdym artykułem. Wyluzuj w końcu i oszczędź nam tych wywodów. Rób sobie co chcesz, to Twój wybór. Zamiast siedzieć przy kompie zrób coś pożytecznego dla siebie i innych jak taki mądry jesteś to coś wymyślisz. Bo to co piszesz jest już nudne.
cel do Kroll
2021-04-19 08:01:48
...nie pamięta już kto pod nim śpi\" - ja pamiętam
Lech Jan Jamka-były Szczytnianin
2021-04-18 23:07:49
Pewnym ludziom to się nie spodoba. Ale możecie sobie pokrzykiwać. Nie te czasy
Jamka lech
2021-04-18 22:56:46
Ja chciałbym żeby ktoś przedstawił statystykę ile osób trafiło do szpitala i ile wyszło o własnych nogach. Jako osoba, która miała okazję przebywać w szpitalu to mogę pochwalić oddział ginekologiczny a o wewnętrznym nic nie napiszę bo to jest tak samo jak o zmarłych, albo dobrze albo wcale.
JW
2021-04-18 22:26:11
Zostało naukowo potwierdzone, że maseczki przed niczym nie chronią, ale za to potrafią mocno zaszkodzić zdrowym ludziom...tak więc, w d..pie mam zbrodnicze rozporządzenia, zbrodniarzy z Wiejskiej i będę postępował tak, żeby nie szkodzić swojemu organizmowi. Przypomnę też, że ci zbrodniaże są sprawcami śmierci ponad 100 tysięcy niewinnych ludzi...a ja na ich rozkaz nie będę sobie ograniczał powietrza. https://www.youtube.com/watch?v=ylROF3yqQS4
kroll
2021-04-18 17:55:22
>>>To przejdzie do historii! W TVP odbył się sąd nad rządem i zarazą. Warto Rozmawiać pokazuje prawdę https://www.youtube.com/watch?v=ylROF3yqQS4
2021-04-18 17:38:06