Na horyzoncie święta Bożego Narodzenia więc w słodkościach w najbliższych przedświątecznych numerach zaprezentuję kilka słodkich klasyków. Zaczynamy pierniczków, lukrowanych, wytłaczanych, malowanych, miodowych, chrupiących, pachnących cynamonem i innymi korzennymi przyprawami.
Piernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku i długiej trwałości, zrobione z mąki pszennej lub żytniej, miodu, karmelizowanego cukru, tłuszczu, jajek, wody (lub mleka), środka spulchniającego, mocno przyprawione przyprawami korzennymi. Nazwa piernik wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny.
Duży udział przypraw korzennych,, miodu i cukru decydują o długiej trwałości wyrobów. Używane przyprawy korzenne zależą od przepisu i regionalnych tradycji, są to m.in. cynamon, imbir, goździki, nasiona kolendry, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż, anyż gwiaździsty, ziele angielskie i czarny pieprz.
Zdaniem niektórych historyków żywności, pierwszy znany przepis na piernik pochodzi z Grecji z około 2400 roku p.n.e.. Według innych, historia piernika sięga roku 992 (naszej ery), kiedy to ormiański mnich Grzegorz z Nikopolis miał nauczyć chrześcijańskich piekarzy we Francji jego wyrobu.
Piernik to tradycyjne ciasto miast hanzeatyckich, będące swoistym symbolem ich powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. Pierwotnie było ono wielkim luksusem, ze względu na koszty importu przypraw korzennych i bakalii. Tradycja ich wypieku przetrwała m.in. w Bremie, Monachium, Norymberdze, Amsterdamie, Liège, Ostendzie i Kłajpedzie, a z polskich miast w Szczecinie, Gdańsku, Toruniu (słynącym z katarzynek) i Krakowie, gdzie powstał pierwszy cech piernikarzy.
Jeśli zrobimy pierniki teraz, to przez te kilka dni do świąt zdążą zmięknąć i będą w sam raz do spożycia przy choince, pod warunkiem, że wcześniej ich nie skonsumujemy skuszeni pięknym korzennym aromatem. Smacznego i udanego pieczenia.
Michał Denesiuk
1 kg mąki tortowej typ 450
300 g cukru
300 g miodu
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
2 jaja całe
1 żółtko
300 g masła lub margaryny
Cukier podgrzać aż powstanie karmel, dodać łyżkę wrzątku, żeby rozrzedzić karmel, dodać tłuszcz i miód wszystko podgrzać, rozpuścić, wymieszać. Przestudzić do 70 stopni dodać do mąki zarobić (przesiekać). Dodać resztę surowców. Wyrobić ciasto. Wałkować, wycinać pierniki i opiekać w 170 - 180 stopniach przez 10 minut.
Surowce:
1kg mąki tortowej typ 450
300g cukru
300g miodu
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki sody
2 jaja całe
1 żółtko
300g masła lub margaryny
Sposób wykonania:
Cukier podgrzać aż powstanie karmel, dodać łyżkę wrzątku żeby rozrzedzić karmel, dodać tłuszcz i miód wszystko podgrzać i rozpuścić wymieszać. Przestudzić do 70 stopni dodać do mąki zarobić(przesiekać). Dodać resztę surowców. Wyrobić ciasto. Wałkować wycinać pierniki i odpiekać w 170 - 180 stopniach 10 minut .
Lukier
Surowce:
1 białko
150 g cukru pudru
Pół łyżeczki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Wymieszać trzepaczką rózgową składniki ze sobą od połączenia i wytworzenia się gęstego, białego lśniącego lukru.
Panie Grzegorzu gratuluje wygranej. Mam nadzieje ze wie Pan ze bedzie pan rozliczony z wszytskich obietnic wyborczych. Bede przygladala sie Panu poczynaniom bo wierze ze pan to zrobi co obiecal. niech Pan tylko nie da sie sterowac innym a mysle ze bedzie pan swietnym wójtem. oby tylko Midura nie mieszał w Pana planach, bo to wszytsko obroci sie przeciwko Panu.
Anna
2024-04-25 20:54:27
30 lat jakaś kur... myślała że jest ok i NIKT się nie dowie. mam nadzieję że chwasta złapią (chwasty) i im zjeb... resztę ich nędznego żywota
Tobiasz
2024-04-25 11:00:11
Lol piszesz bzdury, w Kłodzku w 2019 roku 14 letni chłopiec zmarł wciągając gaz do nabijania zapalniczek
pedagog
2024-04-25 10:12:28
Szczere gratulacje Panie wójcie. Racjonalnie myślący włodarz będzie gwarancją sukcesu w rozwoju gminy. Powodzenia życzę i zawsze służę pomocą.
Wiesława Kowalewska
2024-04-25 09:00:43
Ochmam nikogo nie zmieni, to Kosmita, a robotę ktoś musi robić. Chyba że ludzie sami zaczną uciekać przed Kurczakami, wszyscy ich przecież dobrze znają. Współczuję panu. Zobaczy pan co to samorząd szczycieński
Do mieszkaniec szczytna
2024-04-24 14:13:07
Wybrano najdroższy, bo najdłuższy wariant
Gabi
2024-04-24 13:36:37
Gratulacje Panie Grzegorzu ludzie Panu zaufali i czekają na realizację obietnic. Ja nie ukrywam że czekam na Pana obietnicę i moim zdaniem jest to najprostsze do zrealizowania a chodzi mi o to że obiecał że dzieci dojeżdżające do szkoły w Rozogach będą jeździły autobusami bezpiecznymi , w cieple i komforcie . Także proszę o tym pamiętać ponieważ nie długo przetargi na dowóz dzieci do szkół i przedszkoli .Niech ogłaszający przetarg zaznaczy że autobusu nie mogą być starsze niż np .5 lat i spełniać określone warunki i będzie dobrze . Zresztą myślę że nie trzeba Pana pouczać , Życzę samych sukcesów
Ala
2024-04-24 13:09:32
Dobrze się stało, ze pan Mańkowski ustapił ze stanowiska, niestety obawiam sie, ze nowy burmistrz ulegnie swoim partyjnym kolegom i po zmianach personalnych w Urzędzie Miasta i podległych placówkach zacznie obsadzać czlonków rodzin tychże kolegów. Ponieważ jest to niezgodne ze standardami ugrupowania KO, jeżeli stanowiska te obejmą członkowie rodzin Kijewskich, Furczaków czy Chmielińskich zgłoszę ten fakt do władz centralnych z prośbą o wyciagnięcie konsekwencji. Wolalabym żeby nie nastapila taka konieczność.
mieszkaniec Szczytna
2024-04-24 11:06:09
Admin czyżby uwaga o posprzątaniu po sobie przez Pana Mańkowskiego była zbyt drastyczna do publikacji? Pewnie ciekawsza była by informacja o kradzieży banerów?
Tor
2024-04-24 11:01:26
Zastępca skarbnika z gminy niech powie co z tą działką 1,5 ha sprzedaną za 380000 zł. pod budowę zakładu pracy domów modułowych ?!
Jurgi6
2024-04-24 10:46:06