Sobota, 25 Wrzesień
Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny -

Reklama


Reklama

Mazurskie delicje Michała Denesiuka - rosół z perliczki


W kuchni Prus Wschodnich jednym z głównych produktów mięsnych był drób. Szczególnie ceniono tu gęsi i gęsi smalec, ale także często wykorzystywano kaczki, kury czy perliczki. Pieczone pulardy czy rosół z kapłona, podroby (serca, wątróbki ), galaretka drobiowa na kurzych łapkach, no i czernina z gęsiej lub kaczej krwi, to tylko jedne z wielu przykładów wykorzystania każdego z elementów drobiu w mazurskich potrawach. Dziś proponujemy klasykę niedzielnych obiadów czyli rosół, ale taki specjalny, z mazurską duszą, bo przygotowany z perliczki z kluseczkami z mąki gryczanej.



Bardzo esencjonalny, pożywny i zdrowy. A gdyby przypadkiem zostało coś na drugi dzień zawsze można zrobić na jego bazie przepyszną pomidorową, ale myślę, że nie będzie to konieczne, bo rosół jest tak smaczny, że zniknie w mgnieniu oka. Zachęcam do spróbowania. Smacznego.

Michał Denesiuk.

 

Rosół z perliczki podawany z kluseczkami gryczanymi i pieczoną piersią

lub pierożkami gryczanymi nadziewanymi mięsem perliczki

.

Rosół

Składniki:

marchew 2-3 sztuki

pietruszka korzeń 2 sztuki

seler 1 sztuka


Reklama

por 1 sztuka

cebula 1 sztuka

perliczka 1-2 sztuki

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól

lubczyk świeży

 

 

Pierożki, kluseczki

Składniki:

mąka gryczana 0,5kg

mąka pszenna 1 kg

żółtka jaj 4sztuki

oliwa 6 łyżek

ciepła woda do zarobienia ciasta

 

Pierś z perliczki

Składniki:

czosnek 2-3 ząbki

tymianek świeży

masło

słodka , ostra papryka, rozmaryn do smaku, sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy z łuski i opalamy nad palnikiem lub opiekamy na suchej patelni. Do garnka wkładamy perliczkę, z której wcześniej musimy wykroić filety, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, lubczyk, warzywa. Całość zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy na małym ogniu około 1,5-2 godzin, aż uzyskamy esencjonalny klarowny rosół. Odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem lubczykiem, tymiankiem do smaku.

Reklama

 

Marchew z wywaru kroimy w kostkę, mięso z perliczki obieramy i siekamy. Łączymy mięso z częścią marchewki i przyprawiamy według uznania, będzie to nasz farsz do pierożków.

 

Wyrabiamy ciasto łącząc mąkę pszenna z gryczaną w stosunku 2:1 z żółtkiem i oliwą. Część ciasta rozwałkowujemy, formujemy pierogi. Pozostałe ciasto formujemy w wałeczki i kroimy kluseczki wielkości 1-2 cm, tak jak kopytka. Gotujemy kluseczki i pierogi w osolonej wodzie.

 

Z oczyszczonej piersi perliczki wycinamy polędwiczki. Pod skórę wkładamy plasterki czosnku, masło i tymianek. Doprawiamy przyprawami i niewielką ilością soli. Pieczemy piersi w 750C przez 45-60 minut.

 

Rosół podajemy z kluseczkami i piersią lub pierożkami, udekorowany świeżą kolendrą.



Komentarze do artykułu

Grazynka

Rosół to tylko z makaronem domowej roboty

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

  • Mazurska rybna wspólna sprawa, czyli budują raj dla wędkarzy
    A ja uważam że to bardzo dobra inicjatywa. Prawdą jest że czyszczenie jezior przez gospodarstwa rybackie przybiera często miano klęski ekologicznej. Druga sprawa że dwóch rybaków z siecią potrafi wyłowić przez dzień więcej niż stado wędkarzy przez miesiąc. Wogule to kwestionował by istnienie takich gospodarstw. Ale inicjatywa kieruje cały ten biznes troszeczkę w stronę racjonalności. Wędkarze też są nie lepsi. Widywałem jak brali z wody co popadnie. Banda mięsiarzy teraz potrafi przetrzepać jezioro i ich zdaniem jest wszystko ok. Jeden taki mondrala chwalił się jak to płocie idące na tarło taczkami na Narwi łowił. Niestety takich su....ów nie brakuje. Akurat na Zdroju niema problemu z miejscami do łowienia, trzeba tylko przejść kawałek a wozić dupsko furą na sam brzeg. I tyle w temacie. A co do kierownika ośrodka to nie jest on właścicielem ośrodka , a tylko zarządza tym ośrodkiem. Zresztą znam człowieka osobiście i życzę wszystkim ośrodką takiego kierownika z energią i pomysłem na prowadzenie tego biznesu. Pozdrawiam wszystkich wędkarzy. Mięsiarze niech się pie.....

    Szulim. M


    2021-09-25 11:30:39
  • Zazdrosny anonim na starostę
    Wydaje mi się że starosta z radnymi powinni zastanowić się nad wprowadzeniem elektronicznej ewidencji czasu pracy w szpitalu. Spytacie dlaczego? W jednym ze szpitali powiatowych lekarz w ciągu miesiąca przepracował 670 godz. Tu coś nie gra tym.

    mol


    2021-09-25 10:38:04
  • Zazdrosny anonim na starostę
    Kończy się kariera Jarosława, już niedługo tylko sala gimnastyczna.....

    Karolina


    2021-09-24 07:24:15
  • Kocie łby zastąpi kostka
    Kolejne pieniądze w błoto

    Andrzej


    2021-09-24 06:28:29
  • Jedwabno stanie się stolica polskiego boksu (sprawdź szczegóły)
    Kto to widział aby walki tego samego zawodnika odbywały się codziennie to są młodzi ludzie i nie mają tak sily

    Piotr Galos


    2021-09-24 06:15:06
  • Donoszą na wicestarostę Nowocińskiego
    Nowocinski, a jak jego sprawa z próbą potrącenia.......?


    2021-09-23 21:58:55
  • Zazdrosny anonim na starostę
    Po kruchym lodzie stąpa nasz starosta.....

    Tomasz l


    2021-09-23 21:57:10
  • Szczupak Piotra Brzózki na wagę srebra (zdjęcia)
    Widać że nasze jeziora to baseny bez ryb na tyle par i łodzi to porażka. Tak są zarybiane jeziora ! .a za karte płacisz co rok co raz więcej i to nie mała kwote. Co najgorsze to wszystkie jeziora w koło to pustka!!!!!

    Sadek


    2021-09-23 21:51:46
  • Nadzieje na ŁAD(ną) kasę
    To pan Łachacz nie wie co się dzieje w mieście, że na sesji chce się dowiedzieć? Może trzeba się zainteresować i popracować na rzecz miasta za tą sytą dietę, którą otrzymuje co miesiąc bez względu na obecności. Tragedia w tym mieście!

    Mieszkaniec


    2021-09-23 07:21:50
  • Nadzieje na ŁAD(ną) kasę
    Panie Łachacz pan jako gwiazda PSL u nie powinien wyciągać rąk po pieniądze od PiS a raczej od swojej partii. Słabe jest co pan robi .

    Grzegorz


    2021-09-22 23:39:43