Wtorek, 20 Kwiecień
Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa -

Reklama


Reklama

Mazurskie delicje Michała Denesiuka - rosół z perliczki


W kuchni Prus Wschodnich jednym z głównych produktów mięsnych był drób. Szczególnie ceniono tu gęsi i gęsi smalec, ale także często wykorzystywano kaczki, kury czy perliczki. Pieczone pulardy czy rosół z kapłona, podroby (serca, wątróbki ), galaretka drobiowa na kurzych łapkach, no i czernina z gęsiej lub kaczej krwi, to tylko jedne z wielu przykładów wykorzystania każdego z elementów drobiu w mazurskich potrawach. Dziś proponujemy klasykę niedzielnych obiadów czyli rosół, ale taki specjalny, z mazurską duszą, bo przygotowany z perliczki z kluseczkami z mąki gryczanej.



Bardzo esencjonalny, pożywny i zdrowy. A gdyby przypadkiem zostało coś na drugi dzień zawsze można zrobić na jego bazie przepyszną pomidorową, ale myślę, że nie będzie to konieczne, bo rosół jest tak smaczny, że zniknie w mgnieniu oka. Zachęcam do spróbowania. Smacznego.

Michał Denesiuk.

 

Rosół z perliczki podawany z kluseczkami gryczanymi i pieczoną piersią

lub pierożkami gryczanymi nadziewanymi mięsem perliczki

.

Rosół

Składniki:

marchew 2-3 sztuki

pietruszka korzeń 2 sztuki

seler 1 sztuka


Reklama

por 1 sztuka

cebula 1 sztuka

perliczka 1-2 sztuki

liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, pieprz mielony, sól

lubczyk świeży

 

 

Pierożki, kluseczki

Składniki:

mąka gryczana 0,5kg

mąka pszenna 1 kg

żółtka jaj 4sztuki

oliwa 6 łyżek

ciepła woda do zarobienia ciasta

 

Pierś z perliczki

Składniki:

czosnek 2-3 ząbki

tymianek świeży

masło

słodka , ostra papryka, rozmaryn do smaku, sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Warzywa obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części. Cebule obieramy z łuski i opalamy nad palnikiem lub opiekamy na suchej patelni. Do garnka wkładamy perliczkę, z której wcześniej musimy wykroić filety, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, lubczyk, warzywa. Całość zalewamy wodą tak, aby przykryła mięso i warzywa. Gotujemy na małym ogniu około 1,5-2 godzin, aż uzyskamy esencjonalny klarowny rosół. Odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem lubczykiem, tymiankiem do smaku.

Reklama

 

Marchew z wywaru kroimy w kostkę, mięso z perliczki obieramy i siekamy. Łączymy mięso z częścią marchewki i przyprawiamy według uznania, będzie to nasz farsz do pierożków.

 

Wyrabiamy ciasto łącząc mąkę pszenna z gryczaną w stosunku 2:1 z żółtkiem i oliwą. Część ciasta rozwałkowujemy, formujemy pierogi. Pozostałe ciasto formujemy w wałeczki i kroimy kluseczki wielkości 1-2 cm, tak jak kopytka. Gotujemy kluseczki i pierogi w osolonej wodzie.

 

Z oczyszczonej piersi perliczki wycinamy polędwiczki. Pod skórę wkładamy plasterki czosnku, masło i tymianek. Doprawiamy przyprawami i niewielką ilością soli. Pieczemy piersi w 750C przez 45-60 minut.

 

Rosół podajemy z kluseczkami i piersią lub pierożkami, udekorowany świeżą kolendrą.



Komentarze do artykułu

Grazynka

Rosół to tylko z makaronem domowej roboty

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze