Czwartek, 22 Październik, Imieniny: Haliszki, Lody, Przybysłąwa -

Reklama


Reklama

Dynie giganty w ogródku państwa Świetlikowskich


Jadwiga i Antoni Świetlikowscy z Trelkówka muszą mieć dobrą rękę do roślin. W ich ogródku wyrosło osiem potężnych dyni. Każda waży co najmniej 50 kilogramów. Co ciekawe, dynie wyrosły z jednego nasionka.



Zasadziliśmy je dokładnie 7 maja w wigilię imienin Stanisława – mówi pan Antoni. - Dynie rosły niesamowicie szybko i bardzo się rozrastały. Coś takiego widziałem pierwszy raz w życiu. Śmieliśmy się z żoną, że jak tak dalej pójdzie to wejdą nam do domu.

Państwo Świetlikowcy prowadzą agroturystykę dlatego nie martwią się o zagospodarowanie dyń olbrzymów. - Część pewnie podarujemy naszym przyjaciołom, a z pozostałych zrobimy zupę i przetwory, bo to naprawdę pyszne warzywo – mówi pan Antoni.


Reklama

 

Reklama

 

Przepis na dynię w occie:

 

Składniki: 2 kg dyni, zalewa

 

Zalewa: ocet (10 proc.) – szklanka, woda - 5 szklanek, laska cynamonu, 7-8 goździków, cukier - 1-2 szklanki (w zależności stopnia słodkości)

 

Sposób przygotowania: Dynię obieramy, wyciągamy pestki i miąższ kroimy w kostkę. Gotujemy zalewę – gdy będzie wrzeć, wrzucamy dynię. Gotujemy ją, pilnując, by nie stała się zbyt miękka. Potem odcedzamy syrop (nie wylewamy go!). Dynię wkładamy do słoików, jeszcze raz zagotowujemy syrop i zalewamy nim dynię. Zakręcamy słoiki. Stawiamy na ściereczce wieczkami do dołu.

 

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze