Jednym z produktów, z których słynie Piemont, są orzechy laskowe (wł. nocciole). Wchodzą one w skład wielu słodyczy z tego regionu: czekoladek gianduiotto, najsłynniejszego na świecie kremu czekoladowego z orzechami laskowymi Nutella, wszelkiego rodzaju wypieków i ciasteczek. Także słynne piemonckie ciasteczka baci di dama zawierają orzechy laskowe, które nadają im charakterystycznego smaku i zapachu. Posiadają dość oryginalny wygląd i trudno je pomylić z innymi. To dwa okrągłe ciasteczka złączone warstwą gorzkiej czekolady w jedną całość.
Pochodzą z XIX wieku i zostały wymyślone poniekąd z oszczędności. W tamtych czasach bardzo popularne, ale droższe, były słodkie wypieki wykonane z migdałów. Słodycze robione z ciasta migdałowego są typowym produktem sycylijskim. Z Turynu na Sycylię daleko, za to leszczyny i orzechów w Piemoncie jest pod dostatkiem.
Ciasteczka baci di dama to w tłumaczeniu na polski pocałunki damy, zawdzięczają nazwę swojemu wyglądowi, bowiem ciasteczka ustawione profilem przypominają usta, które skłaniają się do pocałunku. Pochodzą oryginalnie z miasteczka Tortona w obwodzie miasta Aleksandria z regionu Piemont.
Istnieje także romantyczna wersja ich powstania, legenda bowiem głosi, że pomysłodawcą tych oryginalnych ciasteczek był kucharz pierwszego króla Włoch – Vittorio Emanuele II, który poprosił o przygotowanie nowego i oryginalnego smakołyku. Niektórzy podają nawet wersję mniej dyskretną, a wręcz plotkarską. Podobno król pragnął sprawić ten oryginalny podarunek pewnej pięknej kobiecie, stąd też inspiracja nawiązująca do pocałunku. Należy wspomnieć, że Vittorio Emanuele II rzeczywiście przeszedł do historii jako mężczyzna bardzo wrażliwy na niewieścią urodę, niektórzy uważali go nawet za kobieciarza.
Co by nie mówić i nie pisać o tych ciastkach, wspaniale nadadzą się romantyczną kolację np. walentynkową czy też jako słodka sycąca przekąska na tłusty czwartek. Polecam i życzę smacznego.
Michał Denesiuk
Składniki i wykonanie
(22 ciastka po złożeniu):
150 g orzechów laskowych
150 g mąki pszennej
150 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
100 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na suchej patelni lub w piekarniku (temperatura 180º), mieszając od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Obrać z brązowych skórek. Obrane i wystudzone orzechy włożyć do malaksera i zmiksować, by otrzymać konsystencję mąki/piasku. Uwaga: nie miksować zbyt długo, by nie zamienić orzechów w pastę, a następnie masło.
Do tak zmielonych orzechów dodać pozostałe składniki i zmiksować do otrzymania zwartej kuli kruchego ciasta (ciasto będzie się wydawało dość tłuste przez dodatek orzechów). W przypadku braku malaksera można ciasto wyrobić ręcznie: masło posiekać z mąką i orzechami (nożem) do otrzymania kruszonki, dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić, uformować ciasto w kulę.
Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
Ciasto wyjąć z lodówki i odrywając małe kawałki ciasta formować z nich kulki (ok. 10 gramowe) i układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Powinny powstać 2 blachy z ciastkami. Schłodzić je w lodówce przez 2 – 3 godziny.
Baci di dama piec w temperaturze 170ºC przez około 16 minut z termoobiegiem (mniejsze ciastka pieczemy krócej). Wyjąć, wystudzić na blaszce.
Dodatkowo:
70 g deserowej czekolady
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie odstawić do lekkiego zgęstnienia (nie może być bardzo płynna ponieważ będzie spływała z ciastek, a ma je skleić).
Krzysztof twoja wspołpca z Łachaczem z PSL do tego doprowadziła, tak więc zrób ukłon w stronę Beatki Januszczyk i do roboty.
Anna
2024-05-07 06:56:12
No i Łachacz poszedł do konta, bez swojego przewodnika i góru Rafała nie radzi sobie .
Jan
2024-05-07 06:53:43
Jak ja lubię takie komentarze: \" jesteś zaślepiony, wyprali ci mózg, pomyśl trochę\". To teraz to niby nas \"nie rżną bez mydła\" ?. Ludzie przestańcie żyć polityką, są ważniejsze rzeczy.
Olek
2024-05-07 06:53:17
Łachacz się zapłacze skończył się czas tego pana, Pisior się wkręcił i cwaniaczek Krasowski :(. Cudak, koleś przydupas Krasowskiego, który szuka tylko własnego zysku i korzyści i raczej bezinteresownym społecznikiem nie jest.
Krystof S.
2024-05-06 15:41:53
Porażka za porażką, porażka Beaty i Matłacha.
Jan
2024-05-05 22:44:14
Firma Budmar nie dokonała jeszcze napraw gwarancyjnych w świetlicach w Lipowej Górze i Nowym Gizewie. Czyżby znowu bubel???
Mieszkaniec
2024-05-05 22:10:26
Do Romka, ależ ty jesteś zaślepiony. wyprali mozg kłamstwami przez osiem lat i dalej kłamią. A ty wierzysz. Malo nakradli ? z naszych pieniędzy finansowali kampanie wyborcza. Bizancjum. wszystko dla prezesa i jego piesków. Romek pomyśl trochę.
J23
2024-05-04 09:28:42
A gdzie sciezka dla pieszych z Warchal do Nart?
Romek
2024-05-03 20:17:02
Hmmm. Udało się ustalić sprawcę zabójstwa człowieka, którego zwłoki wyłowiono z wody. A tutaj nie da rady ustalić, kto zabił tego chłopca? Przecież zwłoki leżały przykryte mchem (to raczej aż tak bardzo nie zatarło śladów) i to dość krótko. Coś tu się nie zgadza, ale może to tylko moje czepialstwo.
Agent Specjalny Dale Cooper
2024-05-01 12:43:59
Tu nie ma wrażliwości do społeczeństwa i ich oczekiwań tu się liczy kto i ile zarobi na stołku , a odczucia lokalnej wspólnoty idą na dalszy tor . Liczą się stołki i kasa
Zdzysk
2024-05-01 08:26:01