Mówimy Mazury - myślimy ryby. Kuchnia Mazur obfitowała zarówno w te świeże, jak i wędzone, przede wszystkim słodkowodne z rzek i jezior, ale znajdziemy też w niej ryby morskie, w tym śledzia, który występuje w każdej z kuchni regionalnych od morza aż do Tatr. Śledź był jedyną rybą sprowadzaną z daleka i stanowił uzupełnienie diety Mazurów w białko obok mięsa króliczego czy drobiowego. Najbardziej popularne były śledzie solone lub smażone. Mazurscy chłopi wykorzystywali wszystko, co dawała im natura i szukali produktów zastępczych dla tych, do których nie mieli stałego dostępu. Ziarno i mąka też takim produktami były, ale dzięki swej pomysłowości mazurscy chłopi przygotowywali mąkę z żołędzi. Taką właśnie mąkę użyłem w poniższym daniu do smażenia śledzi. Mam nadzieję, że ta wersja śledzia przygotowana z produktami charakterystycznymi dla naszego regionu przypadnie do gustu amatorom śledzika. Życzę smacznego i ciekawych doznań kulinarnych.
Michał Denesiuk
6 porcji
Składniki:
- Śledź 3sztuki, - Mąka żołędziowa 200 g, - Ziemniaki 6-8 sztuk, - Jabłka 3 sztuki, - Brukselka 200 g, - Marynowane prawdziwki, podgrzybki lub opieńki, - Żółtko 1 sztuka, - Sok z cytryny 1 łyżeczka, - Ocet jabłkowy, - Olej rydzowy 300 g, - Suszony tymianek 2 łyżki, - Masło klarowane 2-3 łyżki do smażenia ryby, - Sól, pieprz do smaku, - Limonka 1 sztuka, - Czarnuszka 1 łyżeczka, - Mikrozioła (małe zioła typu szczawik zajęczy, koniczyna, krwawnik, amarantus, ogórecznik, wykorzystujemy jako garni czyli dekorację.
Sos
Składniki:
- Musztarda francuska 100 g, - Miód gryczany 3-4 łyżeczki, - Olej dyniowy 12 łyżek, - Ocet jabłkowy 3 łyżki.
Czerwona cebulka
Składniki:
- cebula 2 sztuki, - Oliwa 4-5 łyżek, - Ocet jabłkowy 2 łyżki, - Sok z cytryny 1 łyżeczka, - Miód gryczany 2-3 łyżeczki.
Sposób wykonania:
Śledzia oczyszczamy, patroszymy i filetujemy. Filety marynujemy w pieprzu i soku oraz skórce z limonki. Smażymy śledzia obtoczonego w mące żołędziowej na maśle klarowanym.
Składniki sosu mieszamy na jednolitą konsystencję. Jeżeli będzie za gęsty dodajemy oleju, natomiast gdy w smaku będzie za kwaśny możemy smak przełamać miodem.
Ziemniaki gotujemy, a gdy wystygną kroimy w kostkę. Brukselkę blanszujemy i kroimy wzdłuż na połówki. Obrane jabłko kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny lub limonki. Łączymy składniki sałatki z sosem i mieszamy. Robimy domowy majonez, według własnego przepisu i dodajemy do niego uprażony na suchej patelni tymianek.
Cebulę oczyszczamy i kroimy w piórka lub półkrążki, wkładamy do miski. Z oliwy, octu jabłkowego, soku z cytryny i miodu przygotowujemy słodko-kwaśną marynatę. Zalewamy nią cebulę i odstawiamy na godzinę.
Podajemy śledzia na sałatce skropionego sosem z marynowanymi grzybkami, kropkami majonezu posypanego czarnuszką i udekorowanego mikroziołami.
Porażka za porażką, porażka Beaty i Matłacha.
Jan
2024-05-05 22:44:14
Firma Budmar nie dokonała jeszcze napraw gwarancyjnych w świetlicach w Lipowej Górze i Nowym Gizewie. Czyżby znowu bubel???
Mieszkaniec
2024-05-05 22:10:26
Do Romka, ależ ty jesteś zaślepiony. wyprali mozg kłamstwami przez osiem lat i dalej kłamią. A ty wierzysz. Malo nakradli ? z naszych pieniędzy finansowali kampanie wyborcza. Bizancjum. wszystko dla prezesa i jego piesków. Romek pomyśl trochę.
J23
2024-05-04 09:28:42
A gdzie sciezka dla pieszych z Warchal do Nart?
Romek
2024-05-03 20:17:02
Hmmm. Udało się ustalić sprawcę zabójstwa człowieka, którego zwłoki wyłowiono z wody. A tutaj nie da rady ustalić, kto zabił tego chłopca? Przecież zwłoki leżały przykryte mchem (to raczej aż tak bardzo nie zatarło śladów) i to dość krótko. Coś tu się nie zgadza, ale może to tylko moje czepialstwo.
Agent Specjalny Dale Cooper
2024-05-01 12:43:59
Tu nie ma wrażliwości do społeczeństwa i ich oczekiwań tu się liczy kto i ile zarobi na stołku , a odczucia lokalnej wspólnoty idą na dalszy tor . Liczą się stołki i kasa
Zdzysk
2024-05-01 08:26:01
Jestem oburzony takim komentarzem znam ŵymienione osoby i wiem że są kulturalne, uczciwe , pracowite ale żeby takie przezwiska dawać to jest wstrętne jak tak można jak ktoś nie zna danej osoby czy to do powiatu, czy do rady miasta to każdy ma swój plan pozytywny dla mnie to jest oburzające i się nie zgadzam z tym żeby tak źle pisano o takiej osobie zwłaszcza że chce zrobić coś pozytywnego dla naszego miasta jak i powiatu
Diablo
2024-04-30 18:07:22
Wbijam w net frazę: osądzanie ludzi po wyglądzie zewnętrznym. Wyszukane: ocena i osąd, które rzucamy każdego dnia, są przejawami naszego wewnętrznego problemu z brakiem akceptacji wielu rzeczy w NAS SAMYCH.
Do Ali
2024-04-30 14:57:04
No i Furczaki Kurczaki przejmują dwa kurniki miastowy i powiatowy. Ochman to partyjna marionetka z importu do sterowania przez Furczaków i Chmielińskich. Oby Matłach nie dał się ograć Furczakowi. W tym nadzieja. A Łachacz jak to Łachacz parcie jest. Nie ważne z kim, aby stanowisko było…. Tragedia jakaś ten nasz grajdoł szczycieński.
Monika NSZ
2024-04-30 10:36:25
Po prostu Pan prokurator i policja oraz Archiwum X szukajo aż nie znajdo niech szukajo tam gdzie ich nie ma
Młody
2024-04-29 21:09:27