Piątek, 24 Styczeń, Imieniny: Felicji, Roberta, Sławy -
Jesteś świadkiem jakiegoś wydarzenia? ZGŁOŚ

Reklama


Reklama

Piekarnia Rogalik łączy tradycję z nowoczesnością


PROMOCJA. Bułka z pieca to prawdziwy rarytas Piekarni Rogalik ze Szczytna. Chleb to raj dla podniebienia. Można zajadać się nimi bez końca. Gdzie tkwi sekret tak doskonałych wypieków, które oferuje Piekarnia Rogalik w Szczytnie? - W tradycyjnych recepturach i sercach naszych piekarzy – zdradza mistrz piekarnictwa Krzysztof Żbikowski.



Mistrz piekarniczy Krzysztof Żbikowski

 

 

Klienci chętnie sięgają po wasze bułki z pieca, chleb czy ciasta. Gdzie tkwi sekret tak doskonałego smaku?

 

Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska, do której należy Piekarnia Rogalik w Szczytnie w ubiegłym roku świętowała 70 lat. Ja sam pamiętam jeszcze smak chleba, który wypiekały nasze babcie. Był doskonały. Idealny. Bez chemii. W naszych wypiekach łączymy właśnie tradycję, własne receptury z nowoczesnością. Stąd ten niepowtarzalny smak.

 

Ale wasze pieczywo za każdym razem jest idealne, jak bierze się bułkę z pieca czy wasz chleb to od razu wiadomo, że to z Rogalika.

 

Bo w piekarnictwie powtarzalność jest niezmiernie ważna. Klienci tego oczekują. Aby to osiągnąć trzeba ściśle przestrzegać reżimu technologicznego. Zależy nam na tym, aby klient, który kupi nasze pieczywa czy ciasta dziś, miał też pewność, że jeśli kupi nasz produkt za tydzień, za miesiąc, czy nawet za rok, to w jego ręce trafi taki sam smaczny i doskonały wypiek, jak za pierwszym razem. Ma smakować identycznie. To dla nas ważne.

 

 

Sklepik firmowy Piekarni Rogalik przy ulicy Wielbarskiej w Szczytnie.

 

 

Jak wam udaje się to osiągnąć?


Reklama

 

Korzystamy z najlepszych produktów. Mąki kupujemy na przykład w Młynie Grodzkim koło Kętrzyna. Mają tam najlepsze zboża. Koszt tego surowca jest wyższy, ale my wolimy dopłacić, aby naszym Klientom dać najlepsze pieczywo. To świadomy wybór, bo na jakości, zdrowiu, smaku nie można oszczędzać. Dzięki takiemu podejściu smak naszego pieczywa, czy ciast jest tak wyjątkowy i niepowtarzalny. Jest też jeszcze jeden składnik nie do podrobienia.

 

Jaki?

 

Serce piekarza (śmiech). Ale mówię całkiem poważnie. Smak wypieków jest inny, gdy piekarz lubi swoją pracę. A ja i mistrz pan Bernard Niechwiadowicz, który piekarnictwem zajmuje się od pół wieku, kochamy naszą pracę. To nasza pasja. Ja z zawodem jestem związany od 25 lat. Ale bardzo szanuję tradycję i dawne metody wypieków. Recepta na dobry chleb to serce piekarza i doskonałe produkty. Oba te składniki mamy w Piekarni Rogalik.

 

A zakwas? Mówi się, że zakwas ma ogromne znaczenie...

 

Bo ma. To najważniejszy składnik każdego chleba. Od niego zależy zapach, smak i wygląd każdego pieczywa. Jesteśmy chyba jedną z niewielu piekarni, które same rozczyniają swój zakwas. A gdy do tego dodamy mąkę, w której nie ma polepszaczy, to wychodzi nam doskonałe, zdrowe i smaczne pieczywo.

 

Wasza bułka z pieca to prawdziwy hit.

 

To prawda i tylko my ją wypiekamy. Opiera się ona na specjalnej, opatentowanej procedurze. Ci, którzy już jedli te bułki wiedzą, że są przepyszne. Tych, którzy nie mieli okazji, zachęcam do skosztowania. Polecam też nasze chlebki i rewelacyjny makowiec. Wszystkie produkty oparte są na naszych autorskich recepturach. Dlatego tego smaku nie znajdzie się w żadnej innej piekarni. W naszym asortymencie mamy kilkanaście rodzajów pieczywa oraz kilkadziesiąt innych produktów od słodkich bułek po ciasta.

 

Reklama

Pieczywo i ciasta z Piekarni Rogalik dostarczane są nowoczesnymi samochodami do ponad 100 punktów w powiecie szczycieńskim.

 

 

Po czym poznać dobry chleb?

 

Najlepiej po skórce, zapachu i miękiszu. Jeśli bochen będzie leciutki, a w środku jak wata, na pewno ma w sobie polepszacze. Taki efekt nie jest możliwy do osiągnięcia w inny sposób. Polepszacze służą przede wszystkim temu, by skrócić czas produkcji. Ale żeby chleb był wartościowy, proces technologiczny musi trochę trwać. I to musi też kosztować. My w naszej piekarni wybraliśmy tę drugą, lepszą opcję. Tak naprawdę, jeśli wiemy, że chleb został stworzony przez dobrego rzemieślnika, z sercem piekarskim, to nie musimy sprawdzać środka, skórki, niczego. Bo tam wszystko jest takie, jak być powinno. I u nas takie właśnie jest.

 

Czyli z czym by pan polecił jeść chleb z Piekarni Rogalik?

 

Mi najbardziej smakuje z samym masłem. A jeśli chodzi o chleb razowy to obowiązkowo ze smalczykiem i cebulką. Pycha.

 

Wasza piekarnia pracuje siedem dni w tygodniu?

 

Właściwie tak, bo zależy nam, aby nasze pieczywo docierało do Klientów świeże. Poza tym nawet jeśli nie wypiekamy, to trzeba zadbać o zakwas, więc śmiało można powiedzieć, że pracujemy siedem dni w tygodniu. Nasze pieczywo i ciasta trafiają do sklepów w ponad 100 punktach w naszym powiecie. Mamy też sklep firmowy przy piekarni, która znajduje się przy ulicy Wielbarskiej. Zachęcam do jego odwiedzin, bo tu na pewno każdy dostanie jeszcze ciepłe bułeczki, czy chlebek.

 



Komentarze do artykułu

Lenka

Najlepsze pieczywo w mieście- to fakt. Pani sprzedająca w punkcie na Wielbarskiej przesympatyczna- to fakt????????. Pozdrawiam

Maria

Ja sama w domu piekę chleb żytni na zakwasie który mam od 2010 roku i cieszę się że jest jeszcze piekarnia która piecze taki chleb. ☺ Brawo

Rogal

Zgadza się, dobre bułeczki mają :)

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama


Komentarze

  • Koperta czy dobre słowo?
    jakie cenniki? To ludzie sami ustalają, że tamten dał tyle, to m/w trzeba dać tak i tak. Wiele razy zamawiałem Msze św. i nigdy nie słyszałem, że za mało, a kilka razy ksiądz pytał się mnie czy nie za dużo. I księży, zwłaszcza ks, Andrzeja bardzo szanuję.
    Autor: seb
    2020-01-24 10:55:29
  • Zaatakował policjantów nożem i metalową pałką
    Dobrze że nikogo nie postrzelili tym razem :))
    Autor: atom
    2020-01-24 10:46:39
  • Galeria Jurand odsłania tajemnice
    Kilka uwag w dyskusji. Bez względu na to kto jest właścicielem gruntu do Radni miejscy podejmują uchwałę a za nią plan zagospodarowania przestrzennego. jest to prawo miejscowe w którym określają co i gdzie można wybudować oraz jak to ma wyglądać. Niestety nie mamy szczęścia do \"mądrych\" radnych i powstają potworki w różnych miejscach. Samorząd może także korzystać z urbanisty, który pomoże mu jak sami nie mają pojęcia jak powinno kształtować się przestrzeń publiczną. Zamiar zaangażowania urbanisty miał już Bielinowicz lecz sprawy nie dokończył. Lokowanie galerii czy domów handlowych w centrum bez zapewnienia parkingu jest dziś po prostu idiotyzmem. Idąc dalej gdy powstanie jestem pewien, iż lokal księgarni będącej w pobliżu wystawiony zostanie do najmu. Odczują to także lokale gastronomiczne w pobliżu, może nawet Mazuriana. Czy nikomu w tym samorządzie nie zależy na rozwoju tego miasteczka? Jest wielu mądrych urzędników tylko włodarze są mocno \"ograniczeni\" w działaniu.
    Autor: Zbyszek
    2020-01-24 10:20:00
  • Nie wszyscy porzucają Szczytno
    To dobrze, że bohater felietonu ma taką pracę. Gdyby liczył na zatrudnienie w Szczytnie, raczej mocno by się rozczarował. Nasze miasto nie jest w stanie nic zaoferować młodym, ambitnym i wykształconym osobom. Patrząc na miejscowe władze, raczej nic się w tej materii nie zmieni. Mieszkańców Szczytna ubywa w zastraszającym tempie.
    Autor: lena
    2020-01-24 09:25:18
  • Kotły na pelet lepsze od kotłów na gaz
    Jak dadza dotacje beda ci przez lata chodzisz sprawdzac czym palisz I czy szamot co sie nie wypali
    Autor: Manek
    2020-01-23 22:40:00
  • Koperta czy dobre słowo?
    Mają cenniki i zadają konkretnych kwot za każdą prośbę o chrzest komunie itd mam dzieci i wiem ile i jak to wygląda to po co takie ucieknie od powiedzenia prawdy !!!!!!
    Autor: Arek
    2020-01-23 22:08:06
  • Gazem po oczach w obronie koleżanki
    Wszystkie te dziewuchy: co się lały i gazem bryzgały, to przez siedem lat z okładem na lekcjach tzw. religii nauczyły się chyba odrózniania, co dobre, a co złe? Ale widac, że się nie nauczyły, więc albo katechet(k)a do dupy, albo przedmiot...
    Autor: pirania
    2020-01-23 20:48:46
  • Gazem po oczach w obronie koleżanki
    A gdzie jakieś info o \"losach\" naparzających się panienek? Czy maltretujące się wzajemnie dzieciaki w szkołach to już norma i nie ma nad czym się rozwodzić?
    Autor: massakra
    2020-01-23 20:42:24
  • Kotły na pelet lepsze od kotłów na gaz
    Gmina super ale czekamy na informacje na temat miasta Szczytno. Polecam rozmowę z adresatem pytania ze strony Urzędu. Dowiemy się, co ważne w sposób bardzo uprzejmy, że zainteresowanie wymianą jest znikome. Jeśli czas oczekiwania wynosi 13 miesięcy to wszystko staje się jasne. Regulamin dotacji zawarty jest w uchwale z 2018 dostępnej na stronie Urzędu. Warto też kliknąć nazwę projektu w google i wyskoczy ciekawy wyrok pewnej instytucji nadzorczej. I bądź tu mądry ?
    Autor: czytelnik
    2020-01-23 19:25:46
  • Gazem po oczach w obronie koleżanki
    Gimbusy powinni być badani wyrywkowo narkotestem i alkomatem a w takich sytuacjach w szczególności.
    Autor: Atom
    2020-01-23 16:20:43

Reklama