Poniedziałek, 6 Grudzień
Imieniny: Dionizji, Leontyny, Mikołaja -

Reklama


Reklama

Piekarnia Rogalik: Zdrowy chleb na zakwasie i z wysokiej jakości zbóż


Chleb zajmuje ważne miejsce w codziennej diecie większości z nas. Warto zatem zadbać, aby przysparzał nam zdrowia i budował naszą kondycję. Idealne produkty proponuje Piekarnia Rogalik ze Szczytna. Wszystkie chleby są tam wyrabiane na naturalnym zakwasie i z wysokiej jakości mąki. Piekarnia łączy tradycje z nowoczesnością. Nieustannie się rozwija. Ale smak pieczywa wciąż jest ten sam – niepowtarzalny. - Bo sercem naszej piekarni jest prawdziwy zakwas i miłość do chleba naszych piekarzy – zdradza tajemnicę Dariusz Chorążewicz, Prezes GS Szczytno, do której Rogalik należy. - Bez ich zaangażowania i chęci do pracy żadne maszyny by tu nie pomogły.



Piekarnia Rogalik w Szczytnie w ostatnim czasie przeszła swoistą rewolucję. - Na rynku jest coraz mnie osób chętnych do pracy w tym zawodzie, dlatego musieliśmy poszukać jakiegoś rozwiązania, które byłoby idealne dla naszych klientów, dla naszego pieczywa – mówi Dariusz Chorążewicz. - W zespole zostali najlepsi piekarze, ale musieliśmy ich wspomóc technologią. Nie mogliśmy dopuścić do sytuacji, że mamy chętnych klientów na nasze produkty, a nie miałby kto ich wyprodukować. Stąd w naszej piekarni pojawiły się nowoczesne maszyny. Wkomponowaliśmy je w nasz zespół tak, aby zachować tradycyjne receptury i niepowtarzalny smak naszych produktów.

 

 

Piekarni Rogalik ze Szczytna udało się połączyć nowoczesność z tradycją i uniknąć fabrycznej produkcji chleba – Rogalik to nadal piekarnia, która wszystkie swoje wypieki realizuje z uczuciem. - Bo sercem naszej piekarni jest prawdziwy zakwas i miłość do chleba naszych piekarzy – mówi Dariusz Chorążewicz. - A to przekłada się na smak i jakość naszych produktów. Wymieniliśmy cały park maszynowy, ale zachowaliśmy tradycję, smak, lokalność... Dzięki temu zabiegowi udaje nam się zaspokajać potrzeby naszych klientów.

 

Jak przyznaje prezes Chorążewicz rynek piekarski jest coraz trudniejszy. Doświadczeni piekarze, którzy pieczenie chleba kochali, mieli w sercu i krwi, odchodzą na emerytury, a młodzi do innych, lżejszych zawodów. Na szczęście Rogalik w porę zauważył ten trend i ustrzegł się kłopotów. - Mimo że i u nas kadra nieco są skurczyła, to dzięki wymianie parku maszyn siły produkcyjne nawet się zwiększyły – mówi z dumą prezes Chorążewicz. – I, co ważne, nadal pieczemy ten sam, przepyszny chleb. Każdy może to sprawdzić osobiście. Zachęcam i zapraszam.

 

Piekarnia Rogalik w Szczytnie działa od lat 70. To jedna z najstarszych piekarni w naszym powiecie. Dowodzi nią mistrz piekarniczy Krzysztof Żbikowski. Jeden już z nielicznych mistrzów w tym zawodzie w naszym powiecie. - Z piekarnictwem związany jestem właściwie od 1994 roku, kiedy zostałem uczniem u pana Benedykta Bielskiego. Pracowałem tam przez 23 lata, podglądałem swojego mistrza. Zdałem egzaminy czeladnicze. Potem sam zostałem mistrzem. Dlaczego wybrałem piekarnictwo? Chyba przez swojego chrzestnego – śmiech. - Miał piekarnię pod Nidzicą. Często mnie tam zabierał. Zakochałem się w tym zapachu, smaku świeżego i tradycyjnego chlebka, bułek.

Co jest najtrudniejsze w tym zawodzie – dopytujemy?

 

- Sprostanie oczekiwaniom klientów i utrzymanie powtarzalność jakości, smaku – bez namysłu odpowiada pan Krzysztof. - Na szczęście my bazujemy na starych, sprawdzonych recepturach, dlatego nasze pieczywo zawsze ma doskonały smak. Jest też zdrowe. Nasi klienci doskonale o tym wiedzą, dlatego wciąż nam ich przybywa, bo dochodzą nowi. Na jakość pieczywa ma wpływ wiele czynników, nawet warunki atmosferyczne, że nie wspomnę już o mąkach. Ale sercem każdej piekarni powinien być zakwas. Większość, niestety, już z tego zrezygnowała, na szczęście nie Rogalik. Dlatego nasze pieczywa tak się wyróżniają.

 

 

Podstawą dobrego pieczywa są komponenty, z jakich zostało ono zrobione. Na rynku mamy coraz więcej chleba z udziałem obcych dodatków, polepszaczy, spulchniaczy, wyrastającego tylko na drożdżach. Tymczasem najzdrowszy jest chleb przygotowany na zakwasie.

Pan Krzysztof przyznaje, że co jakiś czas Piekarnię Rogalik odwiedzają handlarze „cudownymi specyfikami” i mamią proszkami, które wystarczy wsypać do wody i już jest chleb. - Ale nie mówią, ile tam jest chemii – dodaje mistrz piekarniczy Krzysztof Żbikowski. - Nigdy z takich polepszaczy nie korzystaliśmy i korzystać nie będziemy – zapewnia. - U nas chlebek jest na prawdziwym zakwasie, który sami wykonujemy od początku do końca. Dokarmiamy go. Zdaję sobie sprawę z tego, że to już rzadkość w piekarniach, ale my wolimy tradycyjne metody w tej kwestii, bo tak przygotowane pieczywo jest dużo zdrowsze i smaczniejsze.

 

Chleb przygotowany na zakwasie zawiera naturalne składniki: kwasy mlekowy i octowy. W kwasie mlekowym rozwijają się bakterie bardzo przyjazne dla człowieka, poprawiające florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym oraz odporność, pomagają nam lepiej zagospodarować składniki odżywcze żywności. Znajdujemy je właśnie w tradycyjnym zakwasie, na którym wypiekały chleb nasze prababki i który powinien codziennie znajdować się na naszych stołach. Ta grupa bakterii neutralizuje związki rakotwórcze, przez co ogranicza rozwój komórek nowotworowych, skutecznie zapobiega zwłaszcza rakowi jelita grubego. Atutem fermentacji na zakwasie jest także to, że bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa – azotany, azotyny, co odciąża nasz układ odpornościowy.

 

Większość zbóż używanych dzisiaj do produkcji mąki jest efektem różnych modyfikacji, a zostały one wyselekcjonowane ze względu na wysoką zawartość glutenu, który w nadmiernej ilości podrażnia ściany jelit. Dlatego do łask wracają stare odmiany pszenicy takie jak: samopsza, płaskurka oraz dawne odmiany orkiszu zalecane przez Św. Hildegardę już ponad 800 lat temu, a której porady żywieniowe są obecnie bardzo doceniane. Orkisz, wg mniszki, zawiera wszystko, czego człowiek potrzebuje do życia: białka i węglowodany, tłuszcze i witaminy, składniki mineralne i mikroelementy. Niedawno odkryto kolejny składnik orkiszu – rhodanid – naturalny antybiotyk chroniący organizm przed infekcjami.

 

 

Piekarnia Rogalik daje swoim klientom najlepszy produkt na rynku. Oprócz zakwasu w ich pieczywie zawsze jest najlepsza, dostępna mąka.

 

- Korzystamy z tak zwanej zerówki, mąki z młyna w Reszlu – mówi Dariusz Chorążewicz. - To najlepszy surowiec na rynku. Bez kwasu askorbinowego, czysta, naturalna. Jest bardzo droga, ale jesteśmy tego świadomi, bo chcemy naszym klientom dać najlepszy produkt – zdrowy, smaczny i ekologiczny, jakiego nikt nie ma.

 

Ale nie tylko samą piekarnię unowocześnia Gminna Spółdzielnia “Samopomoc Chłopska” w Szczytnie. Spółdzielnia inwestuje też w nowe punkty sprzedaży. Jeden z nich stanął przy ulicy Pasymskiej. Kolorowe logo Rogalika oraz zamach świeżego pieczywa kusi kupujących.

 

W sprzedaży dostępnych jest ponad sto produktów Piekarni Rogalik (w tym około 20 rodzajów chleba, 5 - bułek, 15 - bułek słodkich oraz wyrobów pólcukierniczych i cukierniczych).

 

 

- Pomimo tych wszystkich zmian, które zaszły w ostatnim czasie w naszej piekarni nie staliśmy się fabryką pieczywa, a wciąż jesteśmy tradycyjną piekarnią – podkreśla Dariusz Chorążewicz. - Dzięki temu nasi klienci mają gwarancję najlepszego, zdrowego produktu. Zmiany wymusił na nas rynek, ale udało nam się nie zrezygnować z tradycji. W ciągu roku w piekarnię i naszą sklepy zainwestowaliśmy około 2 mln zł. Rozbudowaliśmy też nasz tabor samochodów do przewozu pieczywa. Mamy w tej chwili trzy nowoczesne, specjalistyczne auta.

 

 

Pieczywo z Piekarni Rogalik można kupić w sklepie firmowym przy ulicy Wielbarskiej, ale też w nowym punkcie przy ulicy Pasymskiej, a także w sklepach GS w: Szczytnie (ul. Łomżyńska i Polska), Kamionku, Lipowcu, Gawrzyjałkach, Olszynach, Romanach... Piekarnia obsługuje też około 100 punktów zewnętrznych.

 

 

Piekarnia Rogalik to też znaczący darczyńca. Nikomu nie odmawia pomocy. W pieczywo zaopatruje wiele instytucji, w tym na przykład Wyższą Szkołę Policji w Szczytnie, czy Dom Pomocy Społecznej. - Staramy się rozwijać naszą piekarnię Rogalik, ale i samą Gminną Spółdzielnie Samopomoc w Szczytnie, bo to jedyna szansa na sprostaniu potrzebom rynku i klientów – mówi prezes Chorążewicz. - Idziemy w nowoczesność, innowacje, ale wciąż pamiętamy o tradycji i sprawdzonych recepturach. Dzięki temu nasze produkty wyróżniają się smakiem i zdrowotnością.

 

 

Bez wątpienia jednym z większych hitów Piekarni Rogalik jest bułka z pieca. - To prawda i tylko my ją wypiekamy – mówi z uśmiechem Krzysztof Żbikowski. - Opiera się ona na specjalnej, opatentowanej procedurze. Ci, którzy już jedli te bułki, wiedzą, że są przepyszne. Tych, którzy nie mieli okazji, zachęcam do skosztowania. Polecam też nasze chlebki i rewelacyjny makowiec. Wszystkie produkty oparte są na naszych autorskich recepturach. Dlatego tego smaku nie znajdzie się w żadnej innej piekarni. W naszym asortymencie mamy kilkanaście rodzajów pieczywa oraz kilkadziesiąt innych produktów od słodkich bułek po ciasta. Nasz chleb to raj dla podniebienia. Można zajadać się nimi bez końca. Proszę sprawdzić...

 



Komentarze do artykułu

Gabi

Bardzo dobre pieczywo

Jans

Kupuję pytlowy i orkiszowy. Bardzo dobre. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego niektóre szczycieńskie supermarkety przywożą chleb np. z Ornety, a nie ma u nich naszego, lokalnego. Gdzie tu ekologia?

dave

pieczywo mają naprawdę pyszne ale mogliby zlikwidować mrówki, które latem chodzą po słodkich bułkach

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

  • Sygnał czytelnika: Drogowe lodowisko, które może kosztować czyjeś życie!
    Ostatniej zimy ani razu nie była odśnieżona droga powiatowa z Dźwierzut do Pasymia. Za to krajowa z Dźwierzut do Biskupca już tak ale to droga krajowa, obie drogi często są uczęszczane przez osoby chcące dostać się do Olsztyna, często przez auta ciężarowe transportujące kruszywo z okolicznych żwirowni. Czy naprawdę musi dojść do tragedii aby osoby odpowiedzialne zajęły się utrzymaniem również dróg powiatowych?

    Bartrk


    2021-12-06 06:45:05
  • Ks. Andrzej Preuss: - Pierwsza zasada miłości to wolność (rozmowa)
    Przez pięć lat raz lub dwa razy w miesiącu chodziłam na mszę ,w tym czasie mogłam słuchać kazań księdza,pięć lat studiów na wspol i te ranne mszę których mi brakuje...nie mogę uwierzyć, że ksiądz tak zachorował był pełen życia i dobroci jak ja zazdrościłam mieszkańcom Szczytna że mają takiego księdza od dwóch lat już nie przyjeżdżam na Mazury ale zawsze ciepło wspominam niedzielę w kościele Zdrowia dla księdza Andrzeja!

    Pani z pierwszej ławki


    2021-12-05 21:31:29
  • Oliwię skatował jej chłopak, grozi mu dożywocie
    Może i wybrała, ale gdyby wiedziała jaki los ów człowiek jej zgotuje, pewnie by nawet w jego kierunku nie spojrzała. Nie wiem czy istnieje jakiekolwiek logiczne wytłumaczenie takiego bestialstwa...w głowie się nie mieści, jak można skatować tak drugiego człowieka, a co gorsze osobę, którą się kocha. Nie ma na to wytłumaczenia i nie powinno być żadnej litości. Oprawca nie pochodzi z patologicznej rodziny, jest pełnoletni, odpowiada sam za siebie. Liczę że wymiar sprawiedliwości, nie będzie dla niego łaskawy. Zażywanie sterydów i mieszanie ich z alkoholem- świadomy wybór. Jego wybór. Zero tolerancji, dla takiego braku odpowiedzialności. Niech zgnije w więzieniu, wolność jest dla ludzi, którzy umieją żyć w społeczeństwie. Ten człowiek najwyraźniej nie umie i resztę życia niech spędzi za kratami, a w jego głowie niech dudni płacz tej bezbronnej dziewczyny. To najgorsza kara dla takiego zwyrodnialca.

    NicBardziejMylnego


    2021-12-05 15:59:45
  • Sygnał czytelnika: Drogowe lodowisko, które może kosztować czyjeś życie!
    Z miesięcznym dzieckiem to się siedzi w domu w taką pogodę a nie naraża

    Bbs


    2021-12-05 15:21:47
  • Znamy numer do Mikołaja Zadzwoń!
    Drogi Święty Mikołaju, w tym roku byłam bardzo grzeczna. Co mi przyniesiesz Z TEGO BĘDĘ ZADOWOLONA!????

    Czekolada Milka????


    2021-12-05 14:38:16
  • Sygnał czytelnika: Drogowe lodowisko, które może kosztować czyjeś życie!
    To prawda, na naszych drogach jest tragicznie

    Jagoda


    2021-12-05 10:49:31
  • Sygnał czytelnika: Drogowe lodowisko, które może kosztować czyjeś życie!
    To jest qrwa skandal.

    Robin chood


    2021-12-05 10:41:45
  • Akcja #SZCZEPIMYSIĘ - zajęcia edukacyjne w Szkole Podstawowej w Szczytnie
    Pani Małogorzato Mroczek, ważniejsze jest jak dbać o odporność, a nie szczepić. Tu nie chodzi o szczepienie. A taka akcja to propaganda lekarzy, jak by tak chcieli by wszyscy byli zdrowi, to dawno by musieli pozamykać te gabinety i fabryki pseudo leków. Chce Pani ,żeby jej dziecko już całe życie chodziło z kodem QR na czole i za każdym razem pytało się czy może oddychać całą piersią i żyć cały czas ze strachu. Zdaje sobie Pani, że efektem procesu oddychania jest dwutlenek węgla. Myśli Pani, że szczepionka załatwi wszystko, od lat wciska się ludziom szczepionki na grypę i co jest ...i tak ludzie chorują. A wie Pani jak działa antybiotyk, działa tylko na bakterie i niszczy cały układ odpornościowy człowieka. Ostatnie lata ludzie faszerowali się antybiotykiem na potęgę i jaki jest efekt, całe społeczeństwo jest coraz bardziej chore i to od urodzenia. Obecnie największym przeciwnikiem ludzi klasa zawodowa lekarzy , tylko mały procent lekarzy myśli o ludziach. Proszę spojrzeć na majątki lekarzy...myśli Pani ,że z tego zrezygnują. Zajęli już umysły większości ludzi, ludzie idą do nich jak dzieci.... są cicho kiedy jest chamski, gburowaty, i wywyższa się. To jest zaprzeczenie lekarza. Kiedyś lekarz był lekarze, teraz to tylko handlarz strachem i pseudo lekami. Wstyd, że dorosły człowiek, nie zastanawia się nad tym co mu jest sprzedane. To jest organizacja, co dba o to ,aby ludzie byli na granicy życia i śmierci. Wtedy wszystko można sprzedać takim ludziom.

    Marian


    2021-12-05 08:58:52
  • Sygnał czytelnika: Drogowe lodowisko, które może kosztować czyjeś życie!
    Ciekawe co zrobili z pieniędzmi na ten rok na utrzymanie dróg , twierdzą że budżet już wykorzystany ale na co ?

    Daniel


    2021-12-05 07:21:34
  • Sygnał czytelnika: Drogowe lodowisko, które może kosztować czyjeś życie!
    To niestety smutna prawda, osobiście jechałem około 10 rano w środę z Pasymia do Biskupca i lodowisko to mało powiedziane :(.

    DjPolarny


    2021-12-05 02:56:57

Reklama