Sobota, 20 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Ucha po mazursku - Michał Denesiuk poleca


Wśród potraw kuchni mazurskiej niewątpliwie najbardziej popularne i znane są potrawy z ryb tj. ryba wędzona, kotlety z ryb czy zupa rybna. Tym razem w mazurskich delicjach prezentujemy klasyczną zupę rybną. Zupę taką gotowano z różnych gatunków ryb dzięki czemu miała bardziej wyrazisty i głęboki smak. Miała ona postać rybnego rosołu, który podawano z kawałkami ryby lub klopsikami rybnymi. Mogła być podawana z kluseczkami czy ziemniakami, być zabielana lub nie. Mam nadzieję, że receptura, którą dziś prezentuję i pozyskałem od mazurskich gospodyń a konkretne od Pani Elżbiety Łapińskiej z Wielbarka, przypadnie Państwu do gustu. Życzę smacznego gotowania klasyki kuchni Prus Wschodnich.

Michał Denesiuk


  • Data:

Zupa z pulpetami ze szczupaka:

Elżbieta Łapińska

 6 porcji

 

Składniki:

- Filet ze szczupaka bez skóry 1kg

- bułka 1 sztuka

- marchewka 3 sztuki

- Pietruszka 1 sztuka

- mały seler 1 sztuka


Reklama

- cebula 3 sztuki

- jajko 1 sztuka

- ząbek czosnku

- pęczek koperku

- sól, pieprz

 

Sposób wykonania:

Filetujemy szczupaka (możemy kupić gotowe filety) z głów i ogonów rybnych. Z filetów, włoszczyzny oraz przypraw gotujemy, przez godzinę na wolnym ogniu, wywar. Bułkę namaczamy w wodzie. Mielimy mięso szczupaka, odciśniętą bułkę i ząbek czosnku. Do masy rybnej dodajemy jajko, odciśniętą zmieloną bułkę, przyprawy, część posiekanego kopru, sól i pieprz. Wyrabiamy na jednolitą masę. Wywar przecedzamy, dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę i cebulę, chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Z masy rybnej formujemy małe pulpety. Wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy od 3 do 5 min. Doprawiamy solę, pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Reklama



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama