Sobota, 20 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Tradycja w odstawkę


Karp, pstrąg, a może węgorz? Jaka ryba będzie najsmaczniejsza na świątecznym stole? – Chociaż sprzedajemy coraz więcej pstrąga, to u mnie na stole zagości karp – mówi Ryszard Lubowiecki, kierownik zakładu rybackiego w Janowie.

Karp to ...


  • Data:

Karp, pstrąg, a może węgorz? Jaka ryba będzie najsmaczniejsza na świątecznym stole? – Chociaż sprzedajemy coraz więcej pstrąga, to u mnie na stole zagości karp – mówi Ryszard Lubowiecki, kierownik zakładu rybackiego w Janowie.

Karp to ryba, której nie zabraknie na większości świątecznych stołów. Jednak okazuje się, że coraz więcej z nas zrywa z tradycją i wybiera inne gatunki.

Paweł Salamucha

fot. Paweł Salamucha


Reklama

 

Karp w galarecie

Smażymy na oleju pokrojonego w dzwonka karpia, którego następnie wkładamy do zalewy. Przygotowujemy ją z wywaru warzywnego z dodatkiem kostki rosołowej, cebuli, żelatyny i octu. Wszystko wkładamy do lodówki, aż zastygnie.

Placki z pstrąga

Pstrąga wyfiletować i pociąć w centymetrową kostkę. Następnie pokroić w taką samą kostkę dwie cebule i dwie papryki. Rybę i warzywa wrzucić do jednego naczynia, dodać cztery jajka i po dwie łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej, wszystko wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i vegetą. Smażyć na patelni jak placki.

Reklama

Frytki z węgorza

Pociąć rybę w paski. Następnie osolić i przyprawić do smaku. Przygotować ciasto z mąki ziemniaczanej i pszennej. Obtoczyć rybę i usmażyć.

 

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama