Reklama


Reklama

Szkoła ze Srebrną Tarczą, oferta edukacyjna Zespołu Szkół nr 2 w Szczytnie


Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego od wielu lat kształci młodzież w branży gastronomiczno-turystyczno-hotelarskiej. Przychodzą tu uczniowie, którzy są przekonani, że turystyka jest kołem zamachowym regionalnej gospodarki. Uczniowie szkół podstawowych mają możliwość kontynuowania nauki w technikum, liceum ogólnokształcącym i szkole branżowej I stopnia. Zawód zdobywają tu przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych, hotelarstwa, organizacji turystyki, kelnerzy, a także kucharze i cukiernicy.

 



TECHNIK HOTELARSTWA

 

To wyjątkowo atrakcyjna profesja, o długiej historii i szerokim zapotrzebowaniu na rynku pracy. W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania (zarówno w Polsce, jak i w krajach UE) usługami hotelarskimi. Pięć lat nauki – to nie tylko zdobywanie wiedzy ogólnej i typowo zawodowej, to również lekcje stylu, protokołu dyplomatycznego, savoir-vivre’u czy dress codu. To także wycieczki edukacyjne m.in.: na targi branżowe, zwiedzanie hoteli, pensjonatów, ośrodków wypoczynkowych, realizacja projektów unijnych oraz praktyki zawodowe w kraju i zagranicą.

 

TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI

 

To propozycja szkoły dla osób, które chcą rozwinąć swoje pasje związane z turystyką, poznawać innych ludzi i zwyczaje obowiązujące w dalekich zakątkach świata, kochają piękno natury. Kształci się tu zatem kadrę, która potrafi profesjonalnie zaplanować i zorganizować wypoczynek turystom.

 


Reklama

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

 

Kierunek stworzony dla ludzi przedsiębiorczych i kreatywnych, marzących o przygodzie ze sztuką kulinarną, zorientowanych na zdrowy styl życia, a przede wszystkim na zdrowe odżywianie. Współpracując ze środowiskiem lokalnym młodzież nabywa w szkole nie tylko kwalifikacje zawodowe, ale również poznaje dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur, nawiązuje kontakty z kucharzami, restauratorami i producentami żywności.

 

KUCHARZ

 

Kucharz zajmuje się przygotowywaniem różnorodnych potraw: zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i napojów. Nauka w szkole pozwala na rozwijanie talentów kulinarnych, uczy kreatywności, pobudza wyobraźnię a także umożliwia poznawanie nowych ludzi, miejsc, smaków, aromatów i produktów.

 

CUKIERNIK

 

Zajmuje się szeroko rozumianą produkcją cukierniczą. Pod kierunkiem wysoko wykwalifikowanej kadry pedagogicznej uczniowie naszej szkoły wykonują torty, desery, praliny, lody oraz wypiekają ciasta i ciasteczka. Zajęcia odbywają się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach.

Reklama

 

LICEUM

 

Klasa humanistyczna to oferta dla uczniów, którzy chcą znacznie poszerzyć swoją wiedzę z zakresu języka polskiego, historii i języka obcego. Możliwości przyszłego kształcenia: filologia, historia sztuki i ochrona dóbr kultury, dziennikarstwo i public relations, kulturoznawstwo, filmoznawstwo, teatrologia, prawo, historia, politologia, stosunki międzynarodowe, psychologia, socjologia.

 

Młodzież, którą interesuje zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe może kontynuować naukę w klasie dietetycznej. Żywienie człowieka to jedna z dziedzin nauki, która przeżywa prawdziwy renesans. Oprócz przedmiotów ogólnokształcących w zakresie rozszerzonym tj. biologii, chemii i języka obcego, w programie nauczania znajdują się podstawy dietetyki i chemia żywności. Absolwenci tej klasy mogą kontynuować naukę na wielu kierunkach studiów m. in.: medycyna, farmacja, dietetyka, kosmetologia.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze