Wtorek, 19 Marca
Imieniny: Aleksandryny, Józefa, Nicety -

Reklama


Reklama

Smaki polskiej tradycji w Wielbarku


„Smaki polskiej tradycji. Tradycja i dziedzictwo kulinarne kuchni polskiej i kuchni regionalnej Warmii i Mazur” – taki tytuł noszą warsztaty kulinarne zorganizowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Wielbarku.


  • Data:

Grupa młodych mieszkańców Gminy Wielbark spotyka się, aby pod czujnym okiem doświadczonego eksperta, trenera kulinarnego, członka Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni – Michała Denesiuka poznawać tradycje oraz dziedzictwo kuchni polskiej i regionalnej Warmii i Mazur. Młodzi adepci sztuki kulinarnej poznają walory smakowe i zdrowotne tradycyjnej kuchni polskiej. Uczą się również serwowania potraw.


Reklama

 

W ciągu kilku spotkań Michał Denesiuk pokazał uczestnikom warsztatów, w jaki sposób przygotować m. in.: klopsiki królewskie w sosie kaparowym, kaszę owsianą z grzybami z tagliatelle z kiszonych ogórków, schab ze śliwką w sosie z zielonego pieprzu z marynowaną dynią – porką, pierogi gryczane z mięsem, konfiturą z czerwonej cebuli, dzyndzybałki z hreczką i skrzeczkami, podpłomyki gryczano-owsiane na maślance i wiele innych potraw – a wszystko to nie tylko stanowi raj dla podniebienia, lecz również cieszy oko.

Reklama

 

Warsztaty realizowane są dzięki wsparciu IKEA Industry Sp. z o.o. Oddział w Wielbarku.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama