Wtorek, 26 Październik
Imieniny: Ingi, Maurycego, Sambora -

Reklama


Reklama

Słodka chałka – kuchnia Michała Denesiuka


Chałka to smak dzieciństwa, zjadana z samym masłem, czasem jeszcze z dodatkiem miodu lub domowego dżemu i popijana szklanką mleka, jest jedną z tych potraw , których smaku się nie zapomina i zawsze z chęcią się do niego wraca. Postanowiłem więc przygotować słodkie chałki z dużą ilością kruszonki i twarogiem, choć oryginalne chałki bardziej są pieczywem wytrawnym, o czym poniżej.



Chała (chala) wywodzi się z kuchni żydowskiej i w języku hebrajskim oznacza „ofiarę”. Żydzi swoim kapłanom składali w ofierze bochenki upieczone w piątkowy poranek. Używali drobno zmielonej mąki najwyższej jakości. Po zburzeniu Świątyni Heroda w 70 r. n.e. zaczęli piec małe chlebki. Święcili je w domach i przypalali porcję ciasta (chała) na pamiątkę tego wydarzenia.

 

Chałki plecione Żydzi przygotowywali na szabat. Na stół nakryty najlepszym obrusem kładli dwie chałki przykryte ozdobną serwetą. Symbolizowały one podwójną porcję manny, jaką Żydzi otrzymywali od stwórcy w każdy piątek w trakcie swej wędrówki przez pustynię, podczas wyjścia z Egiptu. Serweta miała przypominać rosę, która pokrywała mannę. W szabat nikt nie mógł być głodny. Nawet jeśli komuś nie dopisywał apetyt, musiał zjeść kawałek chałki wielkości kurzego jajka.

 

Chałka, którą wypieka się na żydowski Nowy Rok, czyli na Rosz Haszana, jest okrągła lub ma kształt korony. Często dodaje się do niej rodzynki, miód, jabłka. Żydzi ukraińscy pieką na Jom Kipur chałki w kształcie ptaka, na Rosz Haszana w kształcie spirali, a na szabat po święcie Paschy w kształcie klucza lub klasyczną plecioną. Chałka żydowska jest bardziej wytrawna niż ta spotykana w polskich piekarniach i nie jest posypywana kruszonką. Zamiast masła i mleka w jej składzie znajdziemy oliwę i wodę. Niekiedy dodaje się do niej orzechy i rodzynki, szafran i inne przyprawy.

 

Moja chałka jest zdecydowanie mało religijna, a przeznaczona dla miłośników słodkości. Zachęcam do jej wykonania i pamiętajcie o dużej ilości mleka do popijania tych smakołyków.

Michał Denesiuk

.

Składniki:

składniki na ciasto:


Reklama

Mąka pszenna typ 550 -300 g

Mleko3,2% - 150 ml

Cukier – 30 g

Masło - 40 g

Zółtka – 2 sztuki

Szczypta soli

Cukier wanilinowy opcjonalnie 16 g

 

 

składniki na zaczyn:

Drożdże - 22 g

letnie mleko - 2 łyżki

cukier - 1 łyżeczka

 

nadzienie:

twaróg - 0,5 kg

cukier - 0,5 szklanki

żółtko

starta skórka z cytryny

 

Kruszonka

- mąka 200 g

- masło100 g

- cukier drobny lub puder 100 g

Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, a następnie rozkruszamy i posypujemy nią ciasto.

 

 

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy do misy i robimy w środku dołek. W małym garnuszku rozkruszamy drożdże, dodajemy letnie mleko i cukier. Zaczyn dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (powinien zwiększyć swoją objętość o połowę). W tym czasie podgrzewamy 150 ml mleka i roztapiamy masło. Wyrośnięty zaczyn wlewamy do dołka zrobionego w mące, zasypujemy go z lekka mąką, wlewamy część ciepłego roztopionego masła, wbijamy żółtka, dodajemy cukier. Następnie wlewamy połowę mleka, wyrabiamy ciasto od dna, łącząc dokładnie wszystkie składniki. Kiedy mamy już w miarę jednolitą masę, wlewamy połowę pozostałej części mleka i dalej wyrabiamy. Jeśli ciasto podczas wyrabiania jest zbyt gęste to można dodać resztę mleka. Ciasto powinno być elastyczne, nie za rzadkie, nie za gęste, odrywające się od rąk. Czas wyrabiania to około 20-30 minut. Następnie dodajemy resztę masła i jeszcze raz dokładnie przerabiamy.

Reklama

 

Wyrobione ciasto przekładamy do dużej misy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 40 - 60 minut. Po wyrośnięciu ciasto przebijamy i odstawiamy do drugiego rozrostu. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: twaróg mielimy, dodajemy żółtko, jajka, cukier i startą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie łączymy na jednolitą masę.

 

Wyrośnięte drugi raz ciasto przebijamy, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na placek grubości 1-1,5 cm. Rozwałkowany placek smarujemy masą serową i zwijamy w rulony, które odcinamy i formujmy wałki, z których będziemy zawijać warkocz chałki. Łączymy końce rulonów sklejając je ze sobą i zawijamy chałkę z dowolnej liczby pasków/wałków np. 3 lub 6 ale może być 4, 8 lub 12. Po uformowaniu chałki, przed pieczeniem zostawiamy jeszcze ciasto do powtórnego wyrośnięcia. Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką Pieczemy na ciemno-złoty kolor w temp. 170-180oC .



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

  • GRUBER FINANSE : - Kredyt może być prosty (sprawdź)
    Dzień dobry, a kim jest ta Pani druga z prawej? Bardzo atrakcyjna. Wolna?

    Facet


    2021-10-26 15:45:14
  • Wójt bez „korony”, gmina w „ogonie” szczepień
    a czemu mam niby przestać?...skoro goebbelsowska propaganda wciąż przymusza do dobrowolnego przyjęcia trucizny, za którą nikt odpowiedzialności nie chce wziąć, to zadaniem każdego normalnego człowieka, jest przekazywanie zwykłej prawdy i ostrzeganie przed śmiertelnym niebezpieczeństwem ...Dla mnie każde życie jest cenne, nawet takich dzbanów jak Szczepany...a to, że są oni głupi i nie potrafią kierować swoim życiem zawierzając je zbrodniarzom, nie upoważnia nikogo, do ich okaleczania...i zabijania.

    XXX


    2021-10-26 14:32:07
  • Wójt bez „korony”, gmina w „ogonie” szczepień
    Już chyba napisałeś wszystko. Kto chciał to przeczytał i starczy. Daruj nam już i odpuść te mądrości. Każdy ma swój rozum lub go nie ma. Ciebie już poznaliśmy - dziękujemy.

    do XXX


    2021-10-26 13:23:26
  • Polski Ład „wybuduje” Zespół Poradni Specjalistycznych
    Polski Ład \" wybuduje\", czy podatnicy wybudują? A kto sfinansuje lekarzy i personel do tych specjalistycznych gabinetów?

    xxxx


    2021-10-26 10:56:52
  • Wójt bez „korony”, gmina w „ogonie” szczepień
    do znaków zapytania...naprawdę jesteś taki tępy, że nie potrafisz głupiej ulotki przeczytać ze zrozumieniem?....naprawdę jesteś taki ograniczony, że nie rozumiesz czym jest WARUNKOWE DOPUSZCZENIE DO OBROTU?.... naprawdę masz tak zabity propagandą czerep, że nie widzisz, iż zaczynają segregować ludzi jak śmieci.... jak przed wybuchem IIWŚ????...nie dziwota, że potrafisz się tylko śmiać.

    XXX


    2021-10-26 09:24:22
  • Polski Ład „wybuduje” Zespół Poradni Specjalistycznych
    Uff, to wreszcie niektóre poradnie wyjdą z tej zapchanej chyba dzień w dzień i na dodatek przechodniej korytarzo-piwnicy. ..

    ika


    2021-10-25 20:27:29
  • Polski Ład „wybuduje” Zespół Poradni Specjalistycznych
    Może poczekać aż kasa wpłynie z tymi obietnicami. Mam wrażenie, po kontakcie z funkcjonowaniem szpitala, że wizyt kontrolnych, naprawczych, doradczych oraz ewaluacyjnych od dłuższego czasu nie było. Pracownicy nawet nie kryją krytyki. Tylko pacjent cieszy się, że wizyta była dziś a nie jutro bo mogło być przecież gorzej.......

    Tor


    2021-10-25 19:27:01
  • Sytuacja epidemiologiczna w naszym powiecie, najgorzej w gminie Świętajno
    Marek szczepionki mają skuteczność, w zależności od firmy od 50 do 94%, ale na odmiany covid, które były w czasie ich wprowadzenia na rynek. Teraz skuteczność na nowe odmiany covidu jest niższa, natomiast w ponad 90% chronią przed ciężkim przebiegiem i zgonem, a to ważniejsze od samego zachorowania. Pozdrawiam

    Arek


    2021-10-25 18:39:36
  • Polski Ład „wybuduje” Zespół Poradni Specjalistycznych
    Ciekawe czy będą tak spać jak na nocnych dyżurach ? Budzisz jesteś wrogiem, oni muszą wstać rano do pracy :)

    xxxx


    2021-10-25 17:52:02
  • Polski Ład „wybuduje” Zespół Poradni Specjalistycznych
    I co z tych poradni, jak po kolejnym rozporządzeniu nie wpuścicie do nich potrzebujących pomocy ludzi, skazując tym samym na śmierć???...miną dziesięciolecia, zanim społeczeństwo odzyska zaufanie do tzw \"służby śmierci\". Lepiej zainwestować te pieniądze w zakłady pracy albo pomóc prywatnym lekarzom, bo tylko do nich będę już chodził.

    XXX


    2021-10-25 17:45:48

Reklama