Sobota, 20 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Przepis na sylwestra Michała Denesiuka (Polecamy!)


Na zbliżającego się sylwestra proponujemy mazurski specjał, który doskonale sprawdzi się jako zakąska do zimnych, wysokoprocentowych napojów. Zamiast klasycznego śledzika, który także pojawiał się w kuchni mazurskiej, my proponujemy rybę pospolitą, powszechną, którą znajdziemy w każdym jeziorze, a mianowicie płoć.


  • Data:

Jako że Mazury to kraina tysiąca jezior, obfituje w bogactwo różnorakich ryb, nie wyobrażamy sobie kuchni mazurskiej bez ryby. Ponieważ ryba to produkt, który łatwo się psuje, Mazurzy musieli wymyślić sposób na jego utrwalenie, dlatego też suszyli, wędzili ryby a także marynowali je w słojach po upieczeniu czy usmażeniu.

 

Oprócz tego, że proces marynowania nadawał niepowtarzalnego smaku, utrwalał łatwo psujący się produkt, to miał jeszcze jedną zaletę, kwas - ocet zmiękczał małe ości w marynowanych rybach, co niewątpliwie ułatwiało ich spożywanie, a trzeba nadmienić że do marynowania przeznaczano ryby mniej szlachetnych gatunków, zawierających dużo ości takich jak płoć, karaś, leszcz, czy sielawa. Ale i te szlachetne, takie jak szczupak, czy pstrąg też wędrowały do marynaty.

 

Taka marynowana płotka może być w tym roku ciekawą alternatywą dla śledzia w sylwestrowym bufecie. Polecam życząc wszystkiego dobrego i smacznego w Nowym Roku.

 

Przepis na sylwestra

 


Reklama

Płotka marynowana:

Składniki na 6 porcji:

 

płotki 1 kg

czosnek 2 ząbki

cebula 2 sztuki

woda 3 szklanki

ocet 10% 1 szklanka

pieprz ziarnisty

liść laurowy

ziele angielskie

cukier 1 łyżka kopiasta

sól do smaku

mąka i olej do smażenia

 

Reklama

Sposób wykonania:

 

Rybę oczyszczamy, solimy. Po obtoczeniu w mące smażymy na złoty kolor i przekładamy do salaterki.

 

Na patelnię po smażeniu wlewamy wodę, ocet i pozostałe przyprawy, cebulę pokrojoną w pół krążki i czosnek. Całość gotujemy ok. 3 minut. Zalewamy ryby gorącą marynatą. Serwujemy na drugi dzień.

 

Przepisy pochodzą z publikacji zrealizowanej przez Lokalną Organizację Turystyczną Powiatu Szczycieńskiego  pt. "Wieś to styl życia - w poszukiwaniu mazurskiej kuchni".



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama