Sobota, 25 Wrzesień
Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny -

Reklama


Reklama

Nauka w Zespole Szkół nr 2 - sukces ma wiele smaków! (sprawdź szczegóły)


Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego od wielu lat kształci młodzież w branży gastronomiczno – turystyczno - hotelarskiej. Uczniowie szkół podstawowych mają możliwość kontynuowania nauki w technikum, liceum ogólnokształcącym i branżowej szkole I stopnia. W prognozowanym zapotrzebowaniu na zawody szkolnictwa branżowego są te, w których kształci szkoła: technik organizacji turystyki, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz i cukiernik. Proponowane kierunki umożliwiają rozwijanie pasji i gwarantują pracę w zawodzie.



Technik hotelarstwa

 

To zawód, który przygotowuje absolwentów do pracy w sektorze HoReCa. Zajmuje się kompleksową obsługą gości hotelowych, organizacją usług, turystycznych, rekreacyjno – sportowych i gastronomicznych. Hotelarz obsługuje kongresy, targi, zjazdy i bankiety. Typowymi miejscami pracy są m. in.: hotele, motele, pensjonaty, domy wycieczkowe, statki wycieczkowe.

.

Ucząc się w ZS Nr 2 młodzież ma okazję do poznawania interesujących ludzi m. in. podczas wyjazdów na targi branżowe, realizacji praktyk zawodowych w renomowanych hotelach oraz projektów krajowych i zagranicznych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci tego kierunku mogą studiować m. in. hotelarstwo i gastronomię, zarządzanie w hotelarstwie i międzynarodowym biznesie turystycznym, komunikację wizerunkową i e-biznes w branży HoReCa oraz na każdym innym wybranym kierunku.

 

Technik organizacji turystyki

 

To zawód dla osób, które chcą poznawać świat i rozwinąć swoje pasje związane z turystyką. Dynamicznie rozwijający się rynek turystyczny poszukuje pracowników zajmujących się organizowaniem i koordynowaniem podróży, imprez turystycznych, konferencji. Podczas pięciu lat nauki młodzież zdobywa wiedzę o świecie, zwyczajach obowiązujących w dalekich zakątkach świata oraz szlifuje znajomość języków obcych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. turystykę i rekreację, logistykę, agroturystykę, gospodarkę turystyczną, krajoznawstwo i turystykę historyczną oraz na każdym innym wybranym kierunku.

 

.

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Kierunek stworzony dla ludzi marzących o przygodzie ze sztuką kulinarną, zorientowanych na zdrowe odżywianie. W pracowniach gastronomicznych uczeń sporządza smaczne dania, planuje jadłospisy, uczy się profesjonalnej organizacji oraz obsługi imprez okolicznościowych i cateringu, a także projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumenckich. Szkoła umożliwia zdobywanie dodatkowych umiejętności np. carving.

.

Dzięki współpracy ze środowiskiem lokalnym młodzież poznaje dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur, nawiązuje kontakty z producentami żywności, kucharzami i restauratorami. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są biologia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. biotechnologię, bezpieczeństwo żywności, technologię żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo w biogospodarce, żywienie człowieka i ocenę żywności, dietetykę, ochronę środowiska oraz na każdym innym wybranym kierunku.

 

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

 

Kucharz zajmuje się przygotowywaniem różnorodnych potraw: zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i napojów. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta. Nauka w szkole pozwala na rozwijanie talentów kulinarnych, uczy kreatywności, pobudza wyobraźnię, a także umożliwia poznawanie nowych ludzi, miejsc, smaków, aromatów i produktów.

 

Cukiernik zajmuje się szeroko rozumianą produkcją cukierniczą. Pod kierunkiem wysoko wykwalifikowanej kadry pedagogicznej uczniowie wykonują torty, desery, praliny, lody oraz wypiekają ciasta i ciasteczka. Nauka w szkole rozwija kreatywność i dbałość o precyzję, co jest istotne przy dekorowaniu wyrobów cukierniczych.

W obydwu zawodach zajęcia praktyczne odbywają się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach: gastronomicznej, cukierniczej i czekolady.

.

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE

 

Klasa dietetyczna to oferta dla młodzieży, którą interesuje zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe. Uczeń zgłębia sekrety ludzkiego ciała, genetyki i biotechnologii, prawa rządzące światem roślin, zwierząt, problemy ochrony środowiska oraz zjawiska chemiczne. W programie nauczania znajdują się podstawy dietetyki i chemia żywności.

 

Absolwenci mogą kontynuować naukę na wielu kierunkach studiów m. in. na dietetyce, farmacji, medycynie, technologii żywności, kosmetologii, fizjoterapii, psychologii, ochronie środowiska. Klasa humanistyczna to oferta dla uczniów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu języka polskiego, historii i języka obcego.

.

W trakcie nauki młodzież ma możliwość udziału w konkursach literackich, recytatorskich i lekcjach muzealnych, poznaje warsztat pracy pisarza, dziennikarza. Absolwenci mogą studiować m. in. filologię, dziennikarstwo i public relations, kulturoznawstwo, filmoznawstwo, teatrologię, prawo, historię, politologię, stosunki międzynarodowe, socjologię, psychologię.

 

Szkoła umożliwia zdobycie certyfikatów z zakresu organizowanych dodatkowych kursów np. kelnerskich, barmańskich czy sommelierskich. Zespół Szkół Nr 2 zapewnia praktyki zawodowe.

 

 

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

  • Mazurska rybna wspólna sprawa, czyli budują raj dla wędkarzy
    A ja uważam że to bardzo dobra inicjatywa. Prawdą jest że czyszczenie jezior przez gospodarstwa rybackie przybiera często miano klęski ekologicznej. Druga sprawa że dwóch rybaków z siecią potrafi wyłowić przez dzień więcej niż stado wędkarzy przez miesiąc. Wogule to kwestionował by istnienie takich gospodarstw. Ale inicjatywa kieruje cały ten biznes troszeczkę w stronę racjonalności. Wędkarze też są nie lepsi. Widywałem jak brali z wody co popadnie. Banda mięsiarzy teraz potrafi przetrzepać jezioro i ich zdaniem jest wszystko ok. Jeden taki mondrala chwalił się jak to płocie idące na tarło taczkami na Narwi łowił. Niestety takich su....ów nie brakuje. Akurat na Zdroju niema problemu z miejscami do łowienia, trzeba tylko przejść kawałek a wozić dupsko furą na sam brzeg. I tyle w temacie. A co do kierownika ośrodka to nie jest on właścicielem ośrodka , a tylko zarządza tym ośrodkiem. Zresztą znam człowieka osobiście i życzę wszystkim ośrodką takiego kierownika z energią i pomysłem na prowadzenie tego biznesu. Pozdrawiam wszystkich wędkarzy. Mięsiarze niech się pie.....

    Szulim. M


    2021-09-25 11:30:39
  • Zazdrosny anonim na starostę
    Wydaje mi się że starosta z radnymi powinni zastanowić się nad wprowadzeniem elektronicznej ewidencji czasu pracy w szpitalu. Spytacie dlaczego? W jednym ze szpitali powiatowych lekarz w ciągu miesiąca przepracował 670 godz. Tu coś nie gra tym.

    mol


    2021-09-25 10:38:04
  • Zazdrosny anonim na starostę
    Kończy się kariera Jarosława, już niedługo tylko sala gimnastyczna.....

    Karolina


    2021-09-24 07:24:15
  • Kocie łby zastąpi kostka
    Kolejne pieniądze w błoto

    Andrzej


    2021-09-24 06:28:29
  • Jedwabno stanie się stolica polskiego boksu (sprawdź szczegóły)
    Kto to widział aby walki tego samego zawodnika odbywały się codziennie to są młodzi ludzie i nie mają tak sily

    Piotr Galos


    2021-09-24 06:15:06
  • Donoszą na wicestarostę Nowocińskiego
    Nowocinski, a jak jego sprawa z próbą potrącenia.......?


    2021-09-23 21:58:55
  • Zazdrosny anonim na starostę
    Po kruchym lodzie stąpa nasz starosta.....

    Tomasz l


    2021-09-23 21:57:10
  • Szczupak Piotra Brzózki na wagę srebra (zdjęcia)
    Widać że nasze jeziora to baseny bez ryb na tyle par i łodzi to porażka. Tak są zarybiane jeziora ! .a za karte płacisz co rok co raz więcej i to nie mała kwote. Co najgorsze to wszystkie jeziora w koło to pustka!!!!!

    Sadek


    2021-09-23 21:51:46
  • Nadzieje na ŁAD(ną) kasę
    To pan Łachacz nie wie co się dzieje w mieście, że na sesji chce się dowiedzieć? Może trzeba się zainteresować i popracować na rzecz miasta za tą sytą dietę, którą otrzymuje co miesiąc bez względu na obecności. Tragedia w tym mieście!

    Mieszkaniec


    2021-09-23 07:21:50
  • Nadzieje na ŁAD(ną) kasę
    Panie Łachacz pan jako gwiazda PSL u nie powinien wyciągać rąk po pieniądze od PiS a raczej od swojej partii. Słabe jest co pan robi .

    Grzegorz


    2021-09-22 23:39:43