Wtorek, 18 Styczeń
Imieniny: Beatrycze, Małgorzaty, Piotra -

Reklama


Reklama

Nauka w Zespole Szkół nr 2 - sukces ma wiele smaków! (sprawdź szczegóły)


Zespół Szkół Nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego od wielu lat kształci młodzież w branży gastronomiczno – turystyczno - hotelarskiej. Uczniowie szkół podstawowych mają możliwość kontynuowania nauki w technikum, liceum ogólnokształcącym i branżowej szkole I stopnia. W prognozowanym zapotrzebowaniu na zawody szkolnictwa branżowego są te, w których kształci szkoła: technik organizacji turystyki, technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz i cukiernik. Proponowane kierunki umożliwiają rozwijanie pasji i gwarantują pracę w zawodzie.



Technik hotelarstwa

 

To zawód, który przygotowuje absolwentów do pracy w sektorze HoReCa. Zajmuje się kompleksową obsługą gości hotelowych, organizacją usług, turystycznych, rekreacyjno – sportowych i gastronomicznych. Hotelarz obsługuje kongresy, targi, zjazdy i bankiety. Typowymi miejscami pracy są m. in.: hotele, motele, pensjonaty, domy wycieczkowe, statki wycieczkowe.

.

Ucząc się w ZS Nr 2 młodzież ma okazję do poznawania interesujących ludzi m. in. podczas wyjazdów na targi branżowe, realizacji praktyk zawodowych w renomowanych hotelach oraz projektów krajowych i zagranicznych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci tego kierunku mogą studiować m. in. hotelarstwo i gastronomię, zarządzanie w hotelarstwie i międzynarodowym biznesie turystycznym, komunikację wizerunkową i e-biznes w branży HoReCa oraz na każdym innym wybranym kierunku.

 

Technik organizacji turystyki

 

To zawód dla osób, które chcą poznawać świat i rozwinąć swoje pasje związane z turystyką. Dynamicznie rozwijający się rynek turystyczny poszukuje pracowników zajmujących się organizowaniem i koordynowaniem podróży, imprez turystycznych, konferencji. Podczas pięciu lat nauki młodzież zdobywa wiedzę o świecie, zwyczajach obowiązujących w dalekich zakątkach świata oraz szlifuje znajomość języków obcych. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są geografia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. turystykę i rekreację, logistykę, agroturystykę, gospodarkę turystyczną, krajoznawstwo i turystykę historyczną oraz na każdym innym wybranym kierunku.

 

.

 

Technik żywienia i usług gastronomicznych

 

Kierunek stworzony dla ludzi marzących o przygodzie ze sztuką kulinarną, zorientowanych na zdrowe odżywianie. W pracowniach gastronomicznych uczeń sporządza smaczne dania, planuje jadłospisy, uczy się profesjonalnej organizacji oraz obsługi imprez okolicznościowych i cateringu, a także projektowania i aranżowania wnętrza sal konsumenckich. Szkoła umożliwia zdobywanie dodatkowych umiejętności np. carving.

.

Dzięki współpracy ze środowiskiem lokalnym młodzież poznaje dziedzictwo kulinarne Warmii i Mazur, nawiązuje kontakty z producentami żywności, kucharzami i restauratorami. Przedmiotami nauczanymi w zakresie rozszerzonym są biologia i język obcy. Absolwenci mogą studiować m. in. biotechnologię, bezpieczeństwo żywności, technologię żywności i żywienie człowieka, towaroznawstwo w biogospodarce, żywienie człowieka i ocenę żywności, dietetykę, ochronę środowiska oraz na każdym innym wybranym kierunku.

 

BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

 

Kucharz zajmuje się przygotowywaniem różnorodnych potraw: zakąsek, zup, dań zasadniczych, deserów i napojów. Profesjonalny kucharz to nie tylko znakomity rzemieślnik, ale także w wielu przypadkach prawdziwy artysta. Nauka w szkole pozwala na rozwijanie talentów kulinarnych, uczy kreatywności, pobudza wyobraźnię, a także umożliwia poznawanie nowych ludzi, miejsc, smaków, aromatów i produktów.

 

Cukiernik zajmuje się szeroko rozumianą produkcją cukierniczą. Pod kierunkiem wysoko wykwalifikowanej kadry pedagogicznej uczniowie wykonują torty, desery, praliny, lody oraz wypiekają ciasta i ciasteczka. Nauka w szkole rozwija kreatywność i dbałość o precyzję, co jest istotne przy dekorowaniu wyrobów cukierniczych.

W obydwu zawodach zajęcia praktyczne odbywają się w profesjonalnie wyposażonych pracowniach: gastronomicznej, cukierniczej i czekolady.

.

LICEUM OGÓLNOKSZTAŁCĄCE

 

Klasa dietetyczna to oferta dla młodzieży, którą interesuje zdrowie i prawidłowe nawyki żywieniowe. Uczeń zgłębia sekrety ludzkiego ciała, genetyki i biotechnologii, prawa rządzące światem roślin, zwierząt, problemy ochrony środowiska oraz zjawiska chemiczne. W programie nauczania znajdują się podstawy dietetyki i chemia żywności.

 

Absolwenci mogą kontynuować naukę na wielu kierunkach studiów m. in. na dietetyce, farmacji, medycynie, technologii żywności, kosmetologii, fizjoterapii, psychologii, ochronie środowiska. Klasa humanistyczna to oferta dla uczniów, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę z zakresu języka polskiego, historii i języka obcego.

.

W trakcie nauki młodzież ma możliwość udziału w konkursach literackich, recytatorskich i lekcjach muzealnych, poznaje warsztat pracy pisarza, dziennikarza. Absolwenci mogą studiować m. in. filologię, dziennikarstwo i public relations, kulturoznawstwo, filmoznawstwo, teatrologię, prawo, historię, politologię, stosunki międzynarodowe, socjologię, psychologię.

 

Szkoła umożliwia zdobycie certyfikatów z zakresu organizowanych dodatkowych kursów np. kelnerskich, barmańskich czy sommelierskich. Zespół Szkół Nr 2 zapewnia praktyki zawodowe.

 

 

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama


Komentarze

  • Radny Malec wzywa starostę do wyjaśnień
    Pan Malec niech się weźmie za robotę, a nie zajmuje się duperałamia. Jest tyle do zrobienia w Szczytnie.

    Janek


    2022-01-17 12:56:51
  • Radny Malec wzywa starostę do wyjaśnień
    Wiele lat temu trafiłem do tut. szpitala z potwornym bólem brzucha. Do Izby Przyjęć przyszedł młodziutki dr Górski i po krótkiej rozmowie oraz badaniu tylko rękami stwierdził ,że to wyrostek robaczkowy i czy zgadzam się na operację. Nie miałem wyjścia i podpisałem stosowny dokument lecz po kilkunastu minutach zostałem dowieziony na badanie USG i po badaniu przez innego lekarza dowiedziałem się że leci po mnie helikopter. Zostałem dowieziony do Szpitala Wojewódzkiego i po tomografii komputerowej poinformowano mnie, że \"To nie pęknięcie tętniaka lecz zapalenie wyrostka robaczkowego\". Po kilku godzinach byłem już po operacji. Nie mogę milczeć przy tej nagonce na dr Górskiego i czuję się zobowiązany poinformować o tym jednostkowym zdarzeniu dotyczącym tylko mojej osoby ale to dr Górski tylko ze swoją wiedzą i swoimi rękami miał rację a nie inny lekarz z aparatem USG.

    Marian S.


    2022-01-17 09:03:30
  • Radny Malec wzywa starostę do wyjaśnień
    Przez szczycieński oddział kowidowy przeszło już kilka osób. Może pan redaktor pochylił by się nad wysłuchaniem relacji takich osób, jakie tam panują warunki, jak są traktowani pacjenci, czy prywatny poziom wypowiedzi pana doktora mogłabyć codziennością na oddziale w stosunku do pacjentów? Tylko prawda jest ciekawa.

    Mol


    2022-01-17 07:24:24
  • Grabarze nie nadążają z kopaniem grobów
    Cmentarz pięknie oświetlony. Prawie tak samo jak rewitalizowane ruiny zamku. czyżby to były dwa najjaśniejsze punkty w mieście Szczytno? Z sali konferencyjnej, gdzie obraduje rada miejska nie wydobywa się żadne światło. Byłoby lepiej, gdyby rada pomyślała o tych nieszczęsnych seniorach - przykutych do łóżek, wózków - nie tylko o tych, co jeszcze się żwawo poruszają, także towarzysko i można liczyć na ich głos w wyborach. Najpewniej spośród tych starszych ludzi - unieruchomionych w domach, mieszkaniach, zdanych często na przypadkową pomoc MOPS, albo sąsiadów, bo dzieci daleko, albo nie ma - covid zbiera największe żniwo. W tym również oczywiście są ci seniorzy, którym \"oświecona\" rodzina nie pozwalała się zaszczepić.

    Śmieszek


    2022-01-16 15:53:50
  • Szkoła „wybuduje” też mieszkania w Kamionku?
    Kurczę, może i Mańkowski niech napuści wody do fosy \"zamkowej\"!!! Mielibyśmy basen... leżaki na Placu Juranda już stoją ;-)

    A co tam Panie w mieście???


    2022-01-16 13:12:33
  • O zaraźliwości antyszczepionkowych poglądów – felieton Jerzego Niemczuka
    Tzw RODZIC i XxX to ta sama osoba - patrz na słownictwo. Powtarzają się np \' wyszczepiony\" oraz podobny ślinotok jak u wściekłego psa, który wcześniej nie dostał szczepionki

    Jamka lech


    2022-01-16 01:42:30
  • O zaraźliwości antyszczepionkowych poglądów – felieton Jerzego Niemczuka
    przeciwników szczepień gdy zachorują i zejdą z tego świata , nie ma co żałować. paru głupków mniej- to zysk dla świata

    Jamka lech


    2022-01-16 01:37:49
  • O zaraźliwości antyszczepionkowych poglądów – felieton Jerzego Niemczuka
    . pogrążony rozkosznie w konsumpcji nie muszą przyjśc pioruny i ognie z nieba. Przyjdzie wirusik i 100 tysięcy Polaków zginie i to szybko.

    Jamka lech


    2022-01-16 01:34:48
  • O zaraźliwości antyszczepionkowych poglądów – felieton Jerzego Niemczuka
    uwaga! Rodzic to nowe pseudo XxX- używa słowa\"wyszczepiony\" to słowo tylko on wypisuje

    Jamka lech


    2022-01-16 01:27:48
  • Sobieski kończy 70 lat
    swego czasu w 11 klasie pisałem koledze wypracowania z języka polskiego. On dostawał od prof. Sondeja ocenę 5 ja zaś 3. Po prostu profesor Sondej mnie nie lubił. Takie to były czasy ale mimo to wspomina się z łezką w oku. Swego czasu w wypracowaniu pozytywnie ustosunkowałem się do tzw wtedy burżuazji i tym na wieki podpadłem profesorowi.

    Jamka Lech


    2022-01-16 01:12:58

Reklama