Wtorek, 20 Kwiecień
Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa -

Reklama


Reklama

Miód z Leśnego Dworu – dziedzictwem kulinarnym (zdjęcia)


Podszczycieńska firma - „Miody Leśnodworskie” - została wpisana do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle".



Sieć warmińsko-mazurska jest częścią większej, obejmującej niemal cały kontynent, czyli Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Wpisane do rejestru firmy otrzymują prawo posługiwania się specjalnym znakiem, co dodaje im splendoru, ale przede wszystkim dla klientów stanowi potwierdzenie jakości produktów. Zarówno regionalną, jak i europejską sieć tworzą rodzinne gospodarstwa, producenci, zakłady i restauracje, które podkreślają swoją tożsamość regionalną oraz wykorzystują dawne receptury i tradycyjne surowce.


Reklama

 

Reklama

- Jest to dla nas wielki zaszczyt – mówi Jacek Pieńkos z Gospodarstwa Pasiecznego w Leśnym Dworze. Firma ma solidną historię. Działa na spożywczym rynku już od 1990 roku. Początkowo oferowano miód wyłącznie z własnych pasiek, których potencjał pozwalał na rozpoczęcie budowania rozpoznawalnej marki miodów. Po kilku latach, w 1994 roku, Pasieka stała się przedsiębiorstwem, które systematycznie rozszerzało listę współpracujących z nią pszczelarzy z terenu Warmii i Mazur.

 

Charakterystyczna etykieta z niedźwiadkiem znana jest nie tylko mieszkańcom Szczytna czy powiatu. Uzyskany tytuł i miejsce w sieci dziedzictwa kulinarnego to dobra droga do tego, by szczycieńskie miody stały się smakołykiem na europejskich stołach.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze