Reklama


Reklama

Mazurskie gotowanie z Michałem Denesiukiem (zdjęcia)


Warsztaty kulinarne "Wieś to styl życia - w poszukiwaniu mazurskiej kuchni" – kolejna edycja odbędzie się już w najbliższą sobotę i niedziele.



Początek godz. 12. Miejsce Gospoda Bulwar Jerutki 81. Będzie okazja podpatrzeć, jak przygotować, i degustować m.in.: plińce z pomoćką, gulasz z dziczyzny szarymi kluchami, rosół z perliczki, kartoflankę, płotkę marynowaną, pulpety z sandacza, galaretkę z zsiadłego mleka z sosem malinowym, kaczkę w kiszonej kapuście i kwasie chlebowym, szałtanosy, babę szafranową, farszynki z wątróbką z gęsi ...

 

Dodatkowo będzie można dowiedzieć się, jak sprzedawać swoje produkty podczas festynów i pikników.

 

"Wieś to styl życia - w poszukiwaniu mazurskiej kuchni” - to tytuł projektu, realizowanego przez Lokalną Organizację Turystyczną Powiatu Szczycieńskiego i grono partnerów, z udziałem środków pozyskanych w PROW na lata 2014-2020. W ramach projektu, w trzech terminach (2.10 – od godz. 16.00 oraz 10 i 11.10 – od godz. 12.00), odbędą się warsztaty kulinarne połączone z degustacją oraz spotkanie informacyjno-szkoleniowe nt. rozpoczęcia, rozszerzenia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, przetwarzania i sprzedaży produktów żywnościowych, pochodzących z rolnictwa.

 

ROZMOWA TYGODNIKA:

 

Lokalna Organizacja Turystyczna zajmuje się różnymi działaniami, mając na uwadze wzmocnienie turystycznego potencjału. Kolejny już projekt,  obejmuje promocję mazurskiej kuchni, ale także szkolenie dla tych, którzy chcą podjąć lub rozwinąć turystyczną działalność. O podstawach i założeniach projektu rozmawiamy z jego koordynatorem Rafałem Wilczkiem.


Reklama

Rafał Wilczek.

 

 

Co w tym projekcie jest ważniejsze: kuchnia czy blok szkoleniowy?

 

Są to równorzędne zadania, chociaż pierwsze można by potraktować jako atrakcję dla tych, którzy będą uczestniczyć w szkoleniach oraz innych zainteresowanych osób. Bo umiejętność pichcenia tradycyjnych, mazurskich potraw może być atrakcyjna dla każdego. Tym bardziej, że będzie się to odbywało pod okiem wybitnego specjalisty, znanego w powiecie kuchmistrza Michała Denesiuka. Dodatkowo przepisy kulinarne, okraszone samymi potrawami, zostaną utrwalone w publikacji, której wydanie też zaplanowaliśmy.

 

Ile będzie tych dań?

 

W sumie aż trzydzieści, przygotowywanych po dziesięć każdego dnia szkolenia. W pierwszym dniu, już 2 października, będziemy "pichcić" m.in.: kartoflaka z sosem grzybowym i pudrem z suszonych grzybów, karmuszkę, kuch z kiezą, zupę piwną, zapiekankę z kaszy jaglanej z owocami suszonymi/wędzoną śmietana i sosem malinowym, podpłomyki z wędzonym pstrągiem, kozim serkiem i marynowaną cukinią, porkę z perdutą na szpinaku i zsiadłym mlekiem, szarlotkę, królika duszonego w kwasie chlebowym/kasza owsiana z żurawiną i orzechami,kotlety z kaszy orkiszowej z sosem grzybowym i puree z pieczonych buraków. Niektóre z nazw tych potraw brzmią bardzo tajemniczo, tym bardziej więc warto się przekonać, co te nazwy w sobie kryją.

 

Kuchnię więc mamy załatwioną. Co ważnego tkwi w szkoleniach?

 

Głównie to, że są one skierowane do rolników, mieszkańców wsi. Będziemy mówić o tym, jak można zarabiać na wsi, m.in. prowadząc jako rolnik sprzedaż płodów rolnych czy legalnie sprzedawać swoje przetwory, wypieki, wędzonki na festynach i piknikach. Będziemy zachęcać, do tego, by w sposób zintegrowany mieszkańcy zamieniali swoją miejscowość w wieś tematyczną, czy też na bazie własnych gospodarstw tworzyli zagrodę edukacyjną czy też zajęli się agroturystyką. Szkolenia poprowadzą prelegenci, którzy na swoich przykładach przedstawią jak można to sprawnie i fachowo realizować. Wieś się zmienia, dawne małe, rodzinne gospodarstwa często są likwidowane, bo z tradycyjnego rolnictwa trudno się utrzymać. Ale zmienia się też prawo, rodzą się nowe możliwości i te właśnie chcemy pokazać uczestnikom szkoleń.

Reklama

 

Kto może uczestniczyć w projekcie?

 

Każdy, kto się zgłosi. Jest jeszcze kilka wolnych miejsc. Szczegóły wydarzenia i warunki uczestnictwa znajdują się pod adresem: www.lot.powiatszczycienski.pl. Informacje i zgłoszenia: Rafał Wilczek, tel. 606 381 094, e-mail: turystyka@powiat.szczytno.pl

 

Gdzie i kiedy będą się odbywać zaplanowane szkolenia?

 

Jak wspomniałem, zaplanowane są trzy tury, w dniach 2, 10 i 11 października. Pierwszego z wymienionych dni w godzinach 16-21, a w dwóch pozostałych terminach w godzinach 12-17. Warsztaty kulinarne oraz szkolenia odbywać się będą w gospodzie „Bulwar” w Jerutkach 81.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama


Komentarze

  • Klenczon będzie miał swoją ulicę w Szczytnie
    A gdzie będzie ulica Bee Gees ?

    Fan


    2021-03-07 18:22:10
  • Miejska pożyczka - mazurskie gadanie Wiesława Mądrzejowskiego
    Ten ślimak pobił wszystko. Dorównaliśmy do Reszla i Bisztynka, nic im nie ujmując.

    Grazyna


    2021-03-07 17:21:01
  • Miejska pożyczka - mazurskie gadanie Wiesława Mądrzejowskiego
    Panie Mądrzejowski - wolę Pana w \"loży złośliwców\", a nie na stołku burmistrza. Pewnie się Pan domyśli, ale napiszę to otwartym tekstem: nec Hercules contra plures. Z taką radą złożoną z niedouczonych doktorów nauk wszelakich, wykształciuchów po kursokonferencjach za węgorze i jednoosobowych biznesmenów - daleko by Pan nie zaszedł, mimo umiejętności negocjacyjnych. Aż tak nikomu źle nie życzę. Czekam na jakąś wielką porażkę samorządu miejskiego, aby była ona powodem wprowadzenia zarządu komisarycznego, który wyeliminowałby z decyzji tę nie nadającą się do niczego radę miejską. Wiem, że to straszne, ale nic na to nie poradzę, że obserwacja postępowania radnych doprowadziła mnie do takiego wniosku - odciąć tę gangrenę.

    Krajan \"prawdziwy\"


    2021-03-07 17:02:12
  • Rozogi zasypane petycjami antyszczepionkowców
    \"Szczepionka\" Pfizera zabiła w Izraelu 40 razy więcej seniorów i 260 razy więcej młodych ludzi niż COVID-19.- kto nie wierzy, niech sprawdzi na sobie jej skuteczność i nie zmusza innych do poddania się eksperymentowi medycznemu. https://nczas.com/2021/03/03/izrael-szczepionka-pfizera-zabila-40-razy-wiecej-seniorow-niz-covid-19/

    kroll


    2021-03-07 15:00:21
  • Dobry czas, by dobro wróciło, ksiądz Andrzej Preuss pilnie potrzebuje pomocy
    Choć czasem jestem w tym kościele gdzie proboszczem jest ks. Andrzej, (bo należę do innego) , to bardzo cenię i szanuję Księdza. Jego oddanie Bogu i ludziom jest niezwykłe!!! Organizuje różne formy urozmaicenia Mszy Świętej, aby przyciągnąć boże owieczki do Boga. Proszę Boga o szybki powrót Księdza do zdrowia. Niechaj Łaska Boża jest zawsze z Księdzem. W obecnych czasach, takiemu Księdzu można zaufać! Boże, miej w swojej opiece Księdza Andrzeja i nie zabieraj Go nam!!!!

    WCz


    2021-03-07 14:57:54
  • „Przesiali” szkoły i przedszkola, wiemy ilu jest chorych
    Zatem mamy 242 normalnych nauczycieli, w końcu świadomośc dotarła do ludzi...a reszta niech się szybciutko wyszczepi. - \"Szczepionka\" Pfizera zabiła w Izraelu 40 razy więcej seniorów i 260 razy więcej młodych ludzi niż COVID-19.-

    kroll


    2021-03-07 14:53:08
  • Mazurskie delicje Michała Denesiuka - rosół z perliczki
    Rosół to tylko z makaronem domowej roboty

    Grazynka


    2021-03-07 14:35:09
  • Rozogi zasypane petycjami antyszczepionkowców
    A Ziemia jest płaska

    Ala


    2021-03-07 14:30:48
  • Rozogi zasypane petycjami antyszczepionkowców
    Wspaniała wiadomość! Precz z ludobójstwem!!!

    Emilia


    2021-03-07 13:14:28
  • Rozogi zasypane petycjami antyszczepionkowców
    Brawo! Brawo! Brawo!

    ola


    2021-03-07 09:29:52