Ponad 30 przepisów potraw mazurskich zawiera nowa publikacja kulinarna, będąca zwieńczeniem projektu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”, który uzyskał wsparcie finansowe ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.
- Potrawy i receptury, które prezentujemy w książce to klasyczne dania regionu Mazur wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, przepisy odnalezione na pożółkłych kartkach zeszytów wiejskich gospodyń lub przekazywane w ustnej tradycji z pokolenia na pokolenie, ale także moje własne interpretacje potraw inspirowane kuchnią mazurską, przygotowane z wykorzystaniem regionalnych produktów i tradycyjnych technik z lekką nutką nowoczesności – mówi Michał Denesiuk.
- Wszystkie potrawy zostały przygotowane i wypróbowane podczas warsztatów, przeprowadzonych w ramach projektu, są więc sprawdzone pod względem smaku i wykonania. Nie ma mowy, że podczas ich przygotowywania w domowym zaciszu, coś może pójść nie tak – zapewnia Rafał Wilczek, koordynator projektu, realizowanego pod auspicjami Lokalnej Organizacji Turystycznej.
.
Album, poza „smakowitą” częścią, zawiera także wiele informacji promujących nie tylko powiat szczycieński, ale całe Mazury. Znajdują się w nim opisy gospodarstw agroturystycznych, wsi tematycznych, przedsiębiorstw, prowadzących działalność okołorolniczą, wytwórców serów, rękodzieła i wielu innych, które łączy jedno: wszystkie kultywują mazurską historię, kulturę i tradycję.
Nowy produkt promocji regionu dopiero schodzi z drukarskich maszyn. Dostępny będzie za tydzień. My już dziś rozpoczynamy publikację części kulinarnej. W każdym kolejnym numerze papierowego wydania „Tygodnika Szczytno” zamieścimy jeden z prezentowanych w albumie przepisów. Na początek – farszynki z wątróbką z gęsią (ten przepis znajdzie się też w wersji internetowej "Tygodnika Szczytno", dla zachęty).
Zachęcamy do – być może – współautorstwa kolejnego kulinarnego zbioru. Wystarczy na adres: turystyka@powiat.szczytno.pl nadesłać tradycyjny, babciny przepis na jakąś potrawę. Raz w tygodniu wśród osób, które nadeślą przepisy, rozlosowany zostanie egzemplarz albumu „Wieś to styl życia – w poszukiwaniu mazurskiej kuchni”.
Rafał Wilczek
- działacz społeczny i samorządowiec. Związany z wieloma stowarzyszeniami, które aktywnie działają na rzecz mieszkańców oraz rozwoju regionu. Stoi na czele organizacji zaangażowanych w działania kulturalne, edukacyjne i działające na rzecz promocji regionu. Od 20 lat pomysłodawca i autor wielu projektów o charakterze kulturalnym, społecznym i infrastrukturalnym, w których realizacji brał czynny udział. Wydawca wielu publikacji, których tematem przewodnim są Mazury. Promotor regionalnej kultury i dziedzictwa kulinarnego. Pomysłodawca "Mazurskich Pofajdoków" oraz regionalnej imprezy kulinarnej "Mazurski Kartoflak".
Michał Denesiuk
- członek Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni, ekspert i trener kulinarny, kucharz w Gospodzie „Bulwar” w Jerutkach, nauczyciel przedmiotów zawodowych gastronomicznych, laureat, medalista, zwycięzca jako opiekun i trener uczniów licznych konkursów kulinarnych na szczeblu wojewódzkim, krajowym i międzynarodowym, wieloletni przewodniczący jury w konkursie na najlepszą potrawę z grzybów w ramach Wielbarskiego Festiwalu Grzybów „Grzybowanie” w Wielbarku, juror w konkursach kulinarnych i gastronomicznych m.in „Dożynki Powiatowe”, „Dzik kontra Świnia”– biesiada myśliwska z ekowspólnotą” w Świętajnie, „Festiwal Runa Leśnego” w Piszu, Festiwal Kulinarny „Bulwa 2018, 2019, 2020”, „Gęsina 2018, 2019” w Jerutkach, „Festiwal Drożdży” w Pasymiu, „Festiwal Kultury Słowiańskiej i Pruskiej” Dźwierzuty, Mistrzostwa Polski Hydrosomelierów ,,Hydrosommelier Roku 2019” Mistrzostwa Polski Kelnerów – Junior Waiter w ramach konkursu Kuchnia Polska na Mazowszu. Miłośnik i popularyzator kuchni staropolskiej, tradycyjnej kuchni polskiej i regionalnej, a przede wszystkim kuchni Mazur, Warmii i Powiśla. Pasjonat i entuzjasta gotowania oraz dobrego jedzenia.
Składniki:
ziemniaki ugotowane 500 g
jajko 1-2 sztuki
mąka pszenna około 100 g
wątróbka z gęsi 1 kg
1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
cebula 2 sztuki
mąka do oprószenia
Sposób przygotowania:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. W misce ziemniaki dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjmujemy, a w jej miejsce wsypujemy mąkę pszenną i skrobię. Dodajemy jajko, wyjętą 1/4 ziemniaków, przyprawy. Krótko wyrabiamy ciasto. Tylko do połączenia składników i od razu formujemy farszynki, inaczej ciasto będzie rzednąć.
Wątróbkę oczyszczamy oprószamy mąką i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy cebulę i doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wątróbka przestygnie kroimy ją w kostkę.
Robimy z ciasta prostokątne placki na które nakładamy farsz i sklejamy w kształt prostokątnych kotletów. Formować prostokątne kotlety mniej więcej 4 na 6 cm. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złotego koloru.
Nadziewać można też przygotowanym posiekanym mięsem z porcji rosołowych i marchewką. Można nadziewać mięsem mielonym takim jak na pierogi, można nadziewać warzywami lub pieczarkami, grzybami leśnymi.
Podajemy z sosem grzybowym
A o tych co zginęli w katastrofie smoleńskiej nic !!!
Wstyd i hańba.
2024-04-23 15:49:52
Piękna inicjatywa. Gratulacje. Praktycznie co tydzień po treningu wychodzę z lasu z workiem śmieci. Moim nieodzownym wyposażeniem stał się worek na śmieci i rękawiczki. Smutne jest to, że trzeba po KIMŚ sprzątać w czasach kiedy tak wiele mówi się o dbaniu o naszą planetę.
Mad_ek
2024-04-23 15:08:50
Gratulacje. Jeśli mogę coś podpowiedzieć w kwestii tych ... posunięć kadrowych.....to postuluję za przywróceniem powagi urzędu.
Gość.
2024-04-23 11:45:39
tenorow bylo trzech. historie piszemy na nowo . SZCZYTNO MA CZWARTEGO
sasek
2024-04-22 21:32:08
Ile jeszcze nienawiści wyrzygacie, bando upośledzonych umysłowo POliniaków z demencją?...Ten pan tyle samo zrobi, dla Szczytna, co Tusk zrobił Polski, czyli nic, bo z tego samego szamba wybił...ale głupkom wystarczą obietnice, prawda?
2024-04-22 21:23:59
Straż miejska do likwidacji. Jankowska itp wypad
Mariola
2024-04-22 19:28:40
Dobrze, a teraz proszę usunąć te wszystkie sztrucle i przyczepki z twarzą Mańkowskiego poparkowane w całym mieście gdzie popadnie. Bezczelny typ.
Jan Kowalski
2024-04-22 17:25:31
Zaufanie jest jak zapałka , drugi raz jej nie odpalisz.
suweren
2024-04-22 15:56:29
Proszę robić swoje zadbać o jedno: ŻEBY MIASTO BYŁO CZYSTE I PRZYJAZNE DLA TURYSTÓW, usuń patologiczną młodzież z chodników, która zaśmieca je gumami i papierosami. Zrobić porządek ze stadionem, zawalone wszystko samochodami. Jako mieszkańcy mamy problemy z jazdą samochodem. No i wsadź nowych ludzi do urzędu, stary układ władzy musi paść. Zmiany na stanowiskach kierowniczych.
Mieszkaniec
2024-04-22 15:18:38
Z oświadczenia majątkowego pana byłego burmistrza wynika że miesięcznie pobierał około 20 000 zł. Teraz czas wrócić do swojego wyuczonego zawodu czyli podawanie piłki na lekcji wfu . Syn niepełnosprawny z tytułem magistra administracji od 5 lat nie może dostać pracy nawet interwencyjnej pani Januszczyk i panie Mańkowski prawda ? Ale widząc oświadczenia majątkowe burmistrza i dyrektor PUP chyba nie zabolało was wyrzucenie w błoto kilkadziesiąt tysięcy na przegraną kampanię .????
Datek
2024-04-22 11:27:53