Sobota, 25 Wrzesień
Imieniny: Dory, Gerarda, Maryny -

Reklama


Reklama

Mazurskie delicje: klopsiki z certyfikatem


Wśród mazurskich delicji mamy potrawy, które zostały nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jedną z nich są klopsy królewieckie. Te mięsne kulki swą nazwę zawdzięczają – oczywiście – miastu Królewiec, które znajduje się na terytorium niegdyś należącym do Prus Wschodnich. Obecnie Królewiec (Kaliningrad) znajduje się na obszarze Rosji i jest stolicą obwodu kaliningradzkiego.



Klopsy królewieckie były jednym z najpopularniejszych dań dawnego obszaru Prus Wschodnich, czyli obecnego terenu województwa warmińsko-mazurskiego. Znane były również pod nazwą „sauerklopsów”, czyli klopsów na kwaśno. Charakterystyczną cechą tego dania jest wyrazisty sos, sporządzany w dużej ilości, dlatego konieczne jest podawanie klopsów w głębokiej wazie.

 

Warunkiem przyrządzenia udanych klopsów królewieckich jest wykorzystanie najwyższej jakości mięsa cielęcego, wołowego, czasem z dodatkiem mięsa wieprzowego. Uformowane klopsy wkłada się do wrzącego bulionu wołowego, jarskiego lub do osolonej i zakwaszonej octem wody z listkiem laurowym, gotuje się około 15 minut, po czym wyławia i przechowuje w cieple. Do gotującego się wywaru dodaje się niewielką ilość mąki wymieszanej ze śmietaną.

 

Całość doprawia się do smaku masłem, sokiem z cytryny i kaparami. Powstały sos należy odstawić od ognia i delikatnie wymieszać z dwoma żółtkami. Klopsy królewieckie polane słodko-kwaśnym sosem, podawane są najczęściej z ziemniakami z wody (w kawałkach), z ogórkami lub marynowanymi buraczkami. W mojej wersji postanowiłem przygotować do nich klasyczne mazurskie dodatki, czyli kaszę i grzyby, a ogórki podać rozdrobnione inaczej niż zwykle, w postaci makaronu. Smacznego.


Reklama

 

Klopsiki królewieckie z kaszą owsianą z grzybami i tagiatelle z kiszonych ogórków

.

 

Klopsiki

Normatyw surowcowy:

Wołowina: mielona łopatka - 250 gram, cielęcina łopatka - 250 gram, masło - 3 łyżki, bułka - 2 sztuki, jajko - 1 sztuka, sól, pieprz, miód, cebula - 2 sztuki, bulion wołowy, mąka, kwaśna śmietana 1/8 litra, wino białe - 1 kieliszek, kapary - 1 słoiczek, cytryna - 1 sztuka, żółtka - 2 sztuki,

Sposób wykonania:

Mięso zmieszać z rozmoczonymi i odciśniętymi bułkami, jajkiem, solą, pieprzem i siekaną, zeszkloną na łyżce masła cebulą. Wymieszać masę, uformować klopsiki (kulki). Gotować w bulionie wołowym, po ugotowaniu wyjąć klopsiki łyżką cedzakową. Wywar przecedzić przez sito. Następnie z dwóch łyżek masła i jednej łyżki mąki sporządzić jasną zasmażkę. Rozprowadzić ją wywarem dodając kwaśną śmietanę i wino. Dodać kapary, sok z cytryny, miód i szczyptę pieprzu do smaku. Zredukować sos, włożyć do niego klopsiki, nie zagotowywać. Zaciągnąć rozbełtanymi z wodą żółtkami.

Reklama

Kasza z grzybami

Normatyw surowcowy:

Natka pietruszki, czosnek - 1-2 ząbki, 15 dag prawdziwków i kurek, 0,5 l bulionu warzywnego, sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn, kasza owsiana, ogórek kiszony - 4 sztuki, rukola do dekoracji.

Sposób wykonania:

Grzyby poddusić z cebulą i czosnkiem na maśle, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Kaszę obgotować w wodzie na półmiękko, wrzucić na patelnię, podlewać bulionem i podgrzewać aż zmięknie. Dodać do niej grzyby doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki .

Z ogórków wykroić obieraczką do ziemniaków paski i zwinąć w ruloniki.

 

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

  • Zazdrosny anonim na starostę
    Kończy się kariera Jarosława, już niedługo tylko sala gimnastyczna.....

    Karolina


    2021-09-24 07:24:15
  • Kocie łby zastąpi kostka
    Kolejne pieniądze w błoto

    Andrzej


    2021-09-24 06:28:29
  • Jedwabno stanie się stolica polskiego boksu (sprawdź szczegóły)
    Kto to widział aby walki tego samego zawodnika odbywały się codziennie to są młodzi ludzie i nie mają tak sily

    Piotr Galos


    2021-09-24 06:15:06
  • Donoszą na wicestarostę Nowocińskiego
    Nowocinski, a jak jego sprawa z próbą potrącenia.......?


    2021-09-23 21:58:55
  • Zazdrosny anonim na starostę
    Po kruchym lodzie stąpa nasz starosta.....

    Tomasz l


    2021-09-23 21:57:10
  • Szczupak Piotra Brzózki na wagę srebra (zdjęcia)
    Widać że nasze jeziora to baseny bez ryb na tyle par i łodzi to porażka. Tak są zarybiane jeziora ! .a za karte płacisz co rok co raz więcej i to nie mała kwote. Co najgorsze to wszystkie jeziora w koło to pustka!!!!!

    Sadek


    2021-09-23 21:51:46
  • Nadzieje na ŁAD(ną) kasę
    To pan Łachacz nie wie co się dzieje w mieście, że na sesji chce się dowiedzieć? Może trzeba się zainteresować i popracować na rzecz miasta za tą sytą dietę, którą otrzymuje co miesiąc bez względu na obecności. Tragedia w tym mieście!

    Mieszkaniec


    2021-09-23 07:21:50
  • Nadzieje na ŁAD(ną) kasę
    Panie Łachacz pan jako gwiazda PSL u nie powinien wyciągać rąk po pieniądze od PiS a raczej od swojej partii. Słabe jest co pan robi .

    Grzegorz


    2021-09-22 23:39:43
  • Apel o szczepienia w gminie Rozogi
    Najmądrzejsi ludzie w powiecie. Rozogi górą. Pozdrawiam Jurka W.- nie daj się oszukać.

    Siwy


    2021-09-22 20:37:54
  • Apel o szczepienia w gminie Rozogi
    Brak jest polityki prozdrowotnej, bo szczepienia mogą na krótką metę pomóc, ale w dłuższej perspektywie osłabią zdrowie i odporność. To może mieć fatalne skutki o których się milczy. Ślepy upór w nakłanianiu do szczepień jest bardzo podejrzany, zwłaszcza gdy jest kilka leków, które skutecznie zwalczają covid-19.

    Adam


    2021-09-22 18:25:40