Czwartek, 29 Lipiec
Imieniny: Ady, Wiwiany, Sylwiusza -

Reklama


Reklama

Mazurskie delicje: Słodkości nigdy dość


W Mazurskich Delicjach znów słodko. Prezentujemy dziś ciasto - klasyk, bez którego trudno wyobrazić sobie niedzielny podwieczorek, a mianowicie jabłecznik. Na wschodoniopruskich stołach królowały kuchy czyli ciasta różnego rodzaju w postaci ozdabianych kruszonką drożdżowych placków, kołaczy czy strucli z makiem lub serem, ale także z marcepanem czy kołaczy z bakaliami, robiono także ciasta piernikowe np. brukowiec czy placki z owocami. Także jabłeczniki ze względu na prostotę swojego wykonania i łatwą dostępność jabłek często gościły na mazurskim stole. Ja proponuję dziś klasyczny jabłecznik z ekstrawaganckimi dodatkami w postaci koziego twarożku i sosu z malin. Mam nadzieję, że taka wersja przypadnie Państwu do gustu. Życzę smacznego.

Michał Denesiuk



Jabłecznik

Składniki na 2 blachy:

mąka 840 g

margaryna 0,5 kg

cukier puder 2 szklanki

jaja 2 sztuki

żółtka jajka 6 sztuk

jabłka 4 kg


Reklama

cynamon 4 łyżeczki

proszek do pieczenia 4 łyżeczki

cukier wanilinowy 2 sztuki

olejek pomarańczowy 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

 

Jabłka kroimy w cząstki i prażymy z cynamonem, można dodać opcjonalnie miód, goździki, kardamon, imbir oraz flambirować nalewką np. sosnową lub z kwiatów bzu.

Ciasto: przesiewamy mąkę, cukier puder, dodajemy margarynę, siekamy z mąką drobno, dodajemy jaja, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, olejek pomarańczowy dla aromatu. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. 2/3 ciasta wykładamy na blachę i podpiekamy w piecu w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka. Pozostałe ciasto kroimy w paski i układamy kratkę na owocach. Pieczemy w temperaturze 150-170oC przez 30 minut.

Reklama

Podajemy z sosem malinowym, kozim śmietankowym twarożkiem i bitą śmietaną.



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama


Komentarze