Jak Polska długa i szeroka każdy zna i jada ze smakiem pieczone ciasto z surowych tartych ziemniaków z dodatkiem boczku, mięsa czy kiełbasy. Nasz mazurski kartoflak z wielkopolska zwie się bambrzokiem, nazywany także kuglem, dziadem, rejbakiem na Kurpiach czy po prostu babką ziemniaczaną. Na Mazurach znajdziemy wiele potraw z ziemniaka charakterystycznych dla kuchni tego regionu m.in. plince – placki ziemniaczane, kartoflanka, farszynki, szare kluchy, kartacze, kiszka ziemniaczana, pyzy, knedle, porka czy leniwe pierogi lub kopytka, ale też alkohol.
Ziemniaki, tak jak kasza i mąka, były jednym z podstawowych produktów stosowanych w kuchni mazurskiej, wykorzystywane zarówno świeże tarte, jak i gotowane z poprzedniego dnia, by nic się nie marnowało. Kartoflaka podawano ze śmietanowym sosem ze skwarkami, żeby był bardziej syty lub sosem z grzybów, których w mazurskich lasach jest pod dostatkiem. Dzisiaj proponujemy trochę ekstrawagancką wersję ziemniaczanego specjału Mazur, bo podaną z pudrem z suszonych grzybów i sosem ze szlachetnych grzybów, zarówno suszonych jak i świeżych. Mam nadzieję, że ta wersja będzie tak samo dobra jak te, które można zjeść na święcie kartoflaka, które corocznie odbywa się w naszym mieście.
Michał Denesiuk
.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na średnich oczkach tarki. Odciskamy wodę z ziemniaków. Odciśniętą wodę zostawiamy do odstania, aby na dno opadła skrobia, która (bez wody) dodajemy do startych ziemniaków.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kiełbasę i boczek, pokrojone w kostkę, podsmażamy na smalcu. Dodajemy cebulę i zrumieniamy. Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Na wierzchu można ułożyć kawałki smalcu, aby w czasie pieczenia zrobiła się ładna rumiana skórka. Pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180oC - 190oC.
Puder z grzybów:
50 g suszonych grzybów mielimy w blenderze na pył.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Namaczamy suszone grzyby. Gotujemy z nich wywar, przecedzamy. Ugotowane grzyby kroimy na paski. Szalotkę siekamy w drobną kostkę, świeże grzyby myjemy, oczyszczamy, rozdrabniamy. Przesmażamy na klarowanym maśle cebulkę z grzybami, dodajemy do wywaru. Sporządzić zasmażkę z masła i mąki. Rozprowadzamy zasmażkę wywarem, zagotowujemy. Dodajemy pokrojone grzyby z wywaru, doprawiamy do smaku, zagęszczamy śmietaną.
Przepis pochodzi z publikacji wydanej przez Lokalną Organizację Turystyczną Powiatu Szczycieńskiego.
do :Agnieszka Semeniuk-Czepczyńska. Oczywiście sprawa słuszna i potrzebna nie tylko od święta ale szczególnie na co dzień. Zaproszenie podczas konwencji wyborczej, skierowane do kandydatów, w okresie wyborów to jak to inaczej odebrać! W ten sposób słuszne działanie obarcza się taką otoczką. Czasami lepiej zrobić to w innym okresie lub nawet z mniejszą ilością uczestników. Jest wtedy większa wiarygodność. Działanie takie nie powinno mieć też charakteru akcyjnego bo jak wszystko co akcyjne w naszym kochanym kraju to tylko działanie promocyjne a nie wyraz rzeczywistej troski. Pozdrawiam i życzę zdrowych i pogodnych świąt!!!
marian
2024-03-28 10:54:16
Nie wszyscy przyszli na akcję z powodu wyborów samorządowych... Część uczestników przyszła, bo ważna dla nich jest Natura i piękna przyroda, o którą powinno się dnać na co dzień. Akcja ważna, potrzebna, ale niepotrzebnie przykrywają ją rozważania polityczne. Wszyscy dbajmy na co dzień o porządek, zwracajmy uwagę zaśmiecającym...
Agnieszka Semeniuk-Czepczyńska
2024-03-27 13:34:56
To jakas kpina. Jak ja mam oddac glos na superdzielnicowego jak ja nawet nie wiem kto nim jest. Glos powinien byc oddany za zaslugi a nie po pokazaniu zdjecia w gazecie. Czym zasluzyli sie dzielnicowi z naszego powiatu, mala podpowiedz. Niczym, po za pierdzeniem w fotel i pozowaniem do zdjec.
Shazza
2024-03-27 13:34:24
Najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że mała grupka ludzi chce tłumaczyć innym co jest dobre i co powinni robić. Oczywiście w kontekście nadchodzących wyborów. Większość z obecnych tam osób nie robiła tego z własnego przekonania tylko dlatego, że trzeba tam być bo niedługo wybory. Smutne jest jeszcze to, że niewielka ale zaangażowana grupa ludzi w wyborach decyduje za większość której nie chce się iść lub jak już idą to nawet nie zastanawiają się jak ich wybór będzie wpływał na ich codzienne życie. Potem pretensje do wszystkich, tylko nie do siebie!!!!
marian
2024-03-27 10:33:52
Tam się troszeczkę spędziło czasu????
Laki
2024-03-27 08:30:09
Miałem przyjemność z bliska obserwować działania p. Rubaka w poprzedniej kampanii wyborczej. Liczyłem, iż nastąpi później okres jego współpracy z burmistrzem co uważałem za dużą szansę dla miasta i regionu. Wielka szkoda, iż p. burmistrz wybrał innych współpracowników. Mam nadzieję, iż p. Rubak znajdzie miejsce w nowej Radzie Powiatu.
wiesław mądrzejowski
2024-03-26 15:39:38
Szkoda że wyborów nie ma co roku, przynajmniej wokół jeziora byłoby czysto. Ciekawe czy na koniec dali sobie buzi a może po buzi.
mieszkaniec
2024-03-26 14:50:11
Współpraca z samorządem? A z kim się pan spotkał, p. Ochman nie należy do naszego samorządu. Brawo PIS, no i PO, w sumie PSL to też to samo.
Mieszkaniec
2024-03-26 11:59:15
Bezpartyjny kandydat ale od Tuska :) No i z Myszyńca, ale skąd on się wziął w Szczytnie ?
Marian
2024-03-26 11:26:50
Pani (?) Anno, jak się coś pisze to trzeba najpierw pomyśleć. Kiedy i gdzie p. Ochman, Stefan jakby kto pytał, obiecywał paliwo po 5 zł i dobrowolny ZUS? To uprawnienia Sejmu a burmistrzowi nawet Szczytna nic co tego.
Rysiek T.
2024-03-26 09:05:07