Czwartek, 18 Kwiecień
Imieniny: Apoloniusza, Bogusławy, Gościsławy -

Reklama


Reklama

Karol Okrasa łamał przepisy w Nadleśnictwie Jedwabno


Urok warmińskich lasów, gościnność tutejszych leśników oraz oryginalne smaki darów lasu przesądziły o wyborze tego miejsca do nagrania przedświątecznego odcinka, pachnącego lasem, grzybami i choinką.
 


  • Data:


Przewodnikiem po leśnych zagadnieniach był Marek Trędowski, nadleśniczy Nadleśnictwa Jedwabno, który wprowadził Karola Okrasę w świat lasu i leśnych klimatów. Panu Karolowi nie trzeba było tłumaczyć, że otwartość polskich lasów, wolny wstęp do nich oraz możliwość swobodnego korzystania z jego darów wyróżniają nas w Europie.

Na początku Okrasa wraz z ekipą został zabrany na wyjątkową wycieczkę po byłym poligonie Muszaki, gdzie zobaczył na czym polegało przywracania ludziom i przyrodzie zdegradowanych przez wojsko obszarów popoligonowych. Z poligonu przeniesiono się w głąb lasu do starej, przedwojennej leśniczówki Grobka, gdzie rozpoczęło się wielkie gotowanie. Jak na leśną kuchnię przystało, w roli głównej wystąpiły podgrzybki, borowiki oraz owoce leśne, które wzbogaciły smak popularnego i lubianego przez wszystkich kurczaka.


Reklama

Reklama



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama