Wtorek, 23 Lipiec, Imieniny: Magdaleny, Mileny, Wawrzyńca -
Jesteś świadkiem jakiegoś wydarzenia? ZGŁOŚ

Jubileuszowe smakowitości Stowarzyszenie „Kolonia nad Szkwą” (zdjęcia)


Stowarzyszenie „Kolonia nad Szkwą” to jedna z... najpyszniejszych organizacji w naszym powiecie. Panie skupione w stowarzyszaniu to mistrzynie kuchni. Potraw, którymi częstują swoich gości, próżno szukać nawet w najlepszych restauracjach. Ich domowy smak jest po prostu nie do podrobienia. „Kolonia nad Szkwą” świętowała swoje 10 urodziny.



Stowarzyszenia tworzą ludzie – ci z Koloni robią to perfekcyjnie już od 10 lat. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich wciąż zaskakują mieszkańców gminy, ale właściwie i całego kraju, bo w Koloni turystów przecież nie brakuje – kulinarnymi talentami. Potrawy przez nie przygotowane są nie do podrobienia.

 

Rozkosz dla podniebienia

 

- Wiele słyszałem o imprezach kulinarnych w gminie Świętajno, o wiosce smaku, ale nie spodziewałem się, że zwykłe pierogi, czy chleb ze smalcem mogą być tak dobre – mówi „Tygodnikowi Szczytno” Zygmunt Baprawski, który wspólnie z żoną przyjechał na urlop do Spychowa. - Jesteśmy dziś na tej uroczystości przypadkiem, ale naprawdę te panie potrafią doskonale gotować.

 

Wioska Smaku

 

Uroczystości jubileuszowe zorganizowano 7 lipca w Koloni. Było to też jednocześnie 10 spotkanie Kół Gospodyń Wiejskich – Kolonia 2018. Prezesem stowarzyszenia jest Donata Chrostek, dyrektor miejscowej szkoły. - Nasze panie to Bractwo Kulinarne, które organizuje warsztaty kulinarne, pielęgnując tradycje z dawnych Mazur. Biorąc pod uwagę talenty kulinarne naszych pań, potencjał Koloni, bogaty w wiele osobliwości historyczno-przyrodniczych, stworzyliśmy produkt Kolonia – Wioska Smaku. Pracujemy nad ofertą Wioski Smaku, która ma poprawić atrakcyjność turystyczną Koloni, spowoduje wzrost aktywności mieszkańców, wzbogaci ofertę kulinarną i edukacyjną dostępną dla wszystkich chętnych, poprawi walory estetyczne miejscowości i standard życia jej mieszkańców.

 

Aktywność okraszona sukcesami

 

Stowarzyszenie organizuje też rokrocznie Gminny Turniej w Warcaby Klasyczne dla szkół podstawowych. - Realizowaliśmy projekt Most Wielopokoleniowy nad rzeką Szkwą, finansowany z FIO – wylicza prezes Chrostek. - Sukcesem stowarzyszenia jest również przygotowanie dla społeczności Wesela Mazurskiego. Fundusze na to przedsięwzięcie pozyskaliśmy z Urzędu Marszałkowskiego i Starostwa Powiatowego w Szczytnie. Przy stowarzyszeniu działa zespół „Kolonianki” oraz „Bractwo Kulinarne” inaczej Koło Gospodyń Wiejskich. Jesteśmy partnerem w realizacji zajęć sportowych dla dzieci i młodzieży w gminie Świętajno. Organizujemy wieczornice z okazji odzyskania niepodległości. W 2010 roku zostaliśmy wyróżnieni statuetką „JURANDA”.

Stowarzyszenie jest członkiem Sieci Wspierania Rozwoju Lokalnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego „Herold” oraz partnerstwa na rzecz rozwoju gminy Świętajno „Dębomir”.

 

 

 

 

Bractwo Kulinarne tworzą:

 

Karolina Kaźmierczak

- szefowa Koła Gospodyń Wiejskich „Bractwo Kulinarne”, mistrzyni wszystkiego, autorytet kulinarny dla wszystkich członków stowarzyszenia, specjalność: pyszny bigos, zupa gulaszowa z zacierkami.

 

 

 

Zofia Wilczewska

- skarbnica wiedzy o dawnych tradycyjnych potrawach, sztuczek kulinarnych oraz mistrzyni perfekcyjnego ciasta drożdżowego, blin z maczanką przygotowana ze smalcu i śmietany. PYCHA.


 

 

Teresa Krysztopik

– mistrzyni w pieczeniu placków.

 

 

Alina Włodarczyk

– specjalistka od zapiekanek ziemniaczanych, frytek.

 

Donata Bucińska

– specjalistka od wypieku ciast.

 

Grażyna Skrajna

– pyszne jagodzianki, gofry i doprawianie solą „cichaczem” zup po szefowej.

 

Monika Gwiazda

- gwiazda od pysznego podpiwku i ogórków kiszonych.

 

Bogusia Piećkan

- placki męskie (ziemniaczane z solidną wkładką mięsną).

 

Danuta Ślubowska

– mistrzyni bezbolesnego krojenia cebuli i pysznego smalcu.

 

Wanad Rapacka

– niedościgniona twórczyni kopytek i gołąbków.

 

 

Ewa Tańska

– mistrzowskie wyrabianie ciasta pierogowego, pierogi oraz wraz z Danutą Ślubowską przygotowanie pysznego smalcu.

 

Helena Więcek

– animator zajęć, warsztatów i wypadów krajoznawczych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Komentarze do artykułu

Napisz


Komentarze