Sobota, 20 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Janowo świątecznym karpiem s(p)łynie


Ryba to symbol chrześcijaństwa, dlatego musi znaleźć się na wigilijnym stole. W Polce od lat króluje karp. - Wynika to z tradycji i rzeczywiście w grudniu padają rekordy sprzedaży karpia – mówi Kamil Wojciukiewicz, specjalista do spraw produkcji i zarybiania w Gospodarstwie Rybackim w Janowie. - W naszym gospodarstwie karp bywa jedynie sezonowo.


  • Data:

Pan Kamil z gospodarstwem rybackim w Janowie związany jest od 10 lat. Na rybach zna się więc doskonale.


Reklama

 

- Nasze karpie są dobrze odpite i karmione zbożem, co daje gwarancję doskonałego smaku – przekonuje. - Mięso jest białe i delikatne. Osobiście uwielbiam karpia z pieca, którego przyrządza kucharz z naszej restauracji w Janowie. Palce lizać.

 

W Janowie można kupić żywe i świeże ryby. Do wyboru są pstrąg tęczowy, czy jesiotr. Ale bywają też karpie, czy szczupaki.

Reklama

 

- Ryba na Święta Bożego Narodzenia to podstawa – śmieje się pan Kamil. - A świeża i dobrze przyrządzona smakuje wyśmienicie. Ja polecam pstrąga. Robię z niego filety, a moja mama doskonałą rybę po grecku. Świetnym wyborem jest też jesiotr wędzony. W moim odczuciu smakuje nawet lepiej niż węgorz.

 

Gospodarstwo w Janowie działa od godziny 7 do 15 – wówczas można kupić ryby.

 



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama