Piątek, 19 Kwiecień
Imieniny: Alfa, Leonii, Tytusa -

Reklama


Reklama

Festiwalowa bulwa w Bulwarze


W Jerutkach odbył się I Festiwal Kulinarny Bulwa 2018 z ziemniakiem w roli głównej. Najlepsze okazały się kartacze Teresy Mątwickiej. Organizatorem imprezy była Spółdzielnia Socjalna Bulwar w Jerutkach (przy wsparciu finansowym samorządu wojewódzkiego).


  • Data:

Festiwal Kulinarny „Bulwa” 2018 to przedsięwzięcie, które przede wszystkim ma celu kultywowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a przede wszystkim zwrócenie pożywnemu ziemniakowi należnego mu miejsca na naszych stołach. W organizację festiwalu zaangażowali się członkowie Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni i inni przedstawiciele branży gastronomicznej. Kucharze. przeprowadzili prelekcje na temat historii ziemniaka i jego roli w kuchni mazurskiej oraz znaczenia dietetycznego, a także wykonali pokaz kulinarny, na którym przygotowali menu degustacyjne (od zakąski aż po deser) z potraw opartych na ziemniaku.


Reklama

 

 

Odbył się także konkurs kulinarny na najlepszą regionalną potrawę z ziemniaków, w którym udział wzięły osoby indywidualne, koła gospodyń wiejskich oraz uczestnicy pracowni gastronomicznych ośrodków terapeutycznych i opiekuńczych dla osób niepełnosprawnych z powiatu szczycieńskiego. Zwyciężyły kartacze przygotowane przez Teresę Mątwicką, drugie miejsce zajęła z kartoflakiem Barbara Przemowska., natomiast najniższy stopień podium przypadł Katarzynie Zawada, która przygotowała ciasto z batatów. Laureaci otrzymali pamiątkowe dyplomy i puchary, a dodatkowym wyróżnieniem był dla nich fakt, że ich potrawy przez najbliższy rok będą gościły w karcie menu Gospody Bulwar w Jerutkach.

Reklama



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama