Ryba jest dobra na wszystko, Jedz ryby będziesz zdrów – to nie tylko kampanie rządowe promujące spożywanie ryb. To także hasła z projektu 2016 -1-PL01-KA202-026536 Erasmus+ „Warmia- Mazury, Umbria, Dalmacja – smaki regionów” realizowanego przez trzy europejskie szkoły. Jedną z nich był Zespół Szkół nr 2 im Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
Erasmus + Europejski poziom kształcenia
Projekt skierowany był do uczniów i nauczycieli ze szkół w Splicie (Chorwacja), Spoleto (Włochy) i Szczytnie. Ze strony polskiej uczestniczyli uczniowie z klas kształcących się w zawodach kelner oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Celem projektu było podniesienie kompetencji zawodowych, czyli praktycznych i teoretycznych umiejętności uczestników w zakresie przygotowywania potraw z ryb i owoców morza.
Ryby po włosku, chorwacku i polsku
Najważniejszą częścią przedsięwzięcia były zajęcia warsztatowe, które odbyły się w każdym z miast uczestniczących w projekcie.
Pierwszym etapem działań była szkoła w Spoleto, gdzie w kwietniu 2017 wszyscy się spotkali. Zapoznano się tam z szerokim asortymentem ryb śródziemnomorskich. Warsztaty były doskonałym sposobem poznania nowych produktów, technik kulinarnych i smaków. Wspólnie, ale pod czujnym okiem nauczycieli włoskich, wykonywano regionalne potrawy z owoców morza (ośmiornice, kalmary, mątwy, mule) oraz ryb morza śródziemnego (m.in. tuńczyk, miecznik, makrela) .
- Codziennie wykorzystywaliśmy świeże ryby i owoce morza – mówi Michał Denesiuk, nauczyciel zawodu z ZS2 w Szczytnie - Dużym plusem warsztatów była możliwość pracy z surowcami w Polsce niedostępnymi – dodaje -Mogliśmy wszystkiego dotknąć, przeprowadzić obróbkę od początku do końca, aby wydobyć z surowca to, co najlepsze.
W październiku 2017 r. uczestnicy projektu przyjechali do Szczytna. Tu uczyli się przygotowywać tradycyjne oraz regionalne potrawy z ryb, mięczaków i skorupiaków z polskich jezior i rzek. Warsztaty prowadzili nauczyciele ZS2 w Szczytnie: Agata Durska, Monika Gajownik i Michał Denesiuk. Program działań projektowych wzbogacono, zapraszając gościnnie szefa kuchni Michała Pezdę oraz Elżbietę Łapińską- rodowitą Mazurkę. Udostępnili oni własne receptury i poprowadzili warsztaty. Uczestnicy projektu wzięli również udział w warsztatach w Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz w gospodarstwie agroturystycznym „Tusinek".
Goście z Włoch i Chorwacji podkreślali, że dziesięć dni spędzonych w naszej szkole to był czas ciężkiej pracy, zdobywania nowych umiejętności i wiedzy- wspomina Urszula Krauze, nauczycielka uczestnicząca w projekcie.
W kwietniu 2018 r. odbył się ostatni etap zajęć warsztatowych, tym razem w Splicie. Gospodarze byli odpowiedzialni za przeprowadzenie warsztatów dotyczących świeżych owoców morza, ich obróbki wstępnej, przygotowania potraw regionalnych różnymi, tradycyjnymi technikami kulinarnymi. To tam pod okiem chorwackich szefów kuchni powstawały dania z owoców Morza Adriatyckiego, takich jak: sardela, mątwa, kałamarnica, ośmiornica czy nawet rekin (!).
Było warto!
Uczniowie wydają się być zadowoleni z tego, czego się nauczyli. Tak relacjonują swoje wrażenia:
- Po raz pierwszy mogłem doświadczyć specyficznych dla regionu Dalmacji technik, takich jak otwieranie małż czy wydobywanie tuszu z mątwy –zauważa Filip Malanowski, uczestnik projektu.
- Wydobywałem tusz z mątwy czy otwierałem ostrygi - dodaje Daniel Samsel, dla którego było to nowe doświadczenie. - Mogliśmy również te ostrygi flambirować.
- W Polsce pracowaliśmy na surowcach regionalnych, ale zapomnianych - mówi Klaudia Orzołek– Były to raki i ślimaki z kuchni warmińskiej.
Uczniowie i nauczyciele z trzech partnerskich szkół poznali nowe smaki, surowce i techniki kulinarne, wymienili cenną wiedzę i doświadczenie.
- Założenia projektu zostały zrealizowane – podsumowuje Renata Kaczmarczyk, koordynatorka – Ale to nie wszystko. Powstała książka kucharska, zawierająca receptury na potrawy z ryb i owoców morza regionów Warmii, Mazur, Umbrii i Dalmacji, która ma trzy rozdziały: ryby słodkowodne, ryby morskie i owoce morza oraz branżowy międzynarodowy słownik językowy. Książka jak i słownik będą dostępne na stronie internetowej szkoły (zs2.powiatszczycienski.pl), stronie projektu (www.flavoursofregions.esy.es), platformie etwinning.pl oraz otwartych zasobach edukacyjnych. Książka kucharska - dodaje pani Renata - zawiera ciekawe i sprawdzone receptury wypracowane w trzech państwach. Myślę, że może z nich korzystać każdy czytelnik „Tygodnika Szczytno”.
Włochy, Polska i Chorwacja w turystycznej odsłonie
Projekt to nie tylko doświadczenia zawodowe ale również kulturowe i językowe. Uczestnicy projektu brali udział w szkoleniach językowych na których doskonalili zawodowy język angielski w zakresie przygotowania potraw z ryb i owoców morza oraz zdobyli podstawy języka włoskiego, chorwackiego i polskiego. Zajęcia lingwistyczne prowadzone były w innowacyjny sposób – poprzez muzykę i śpiew.
Poza nauką uczestnicy projektu mieli też możliwość zwiedzenia największych atrakcji turystycznych regionu Umbrii, m.in. Asyżu, Orvieto, Perugii a w drodze powrotnej Watykanu. Wszyscy uczestnicy są pod wrażeniem urokliwego, słonecznego Spoleto i górzystych krajobrazów Umbrii.
W Polsce naszym gościom pokazaliśmy uroki Warmii i Mazur, Warszawę i Gdańsk . Natomiast w Chorwacji mogliśmy zobaczyć Park Krajobrazowy- Krka, mieliśmy możliwość zwiedzania Splitu i Zadaru z przewodnikiem. Zatem w projekt wpisane było również poznawanie kultur i historii naszych krajów.
- Mieliśmy okazję przyjrzeć się zachowaniom przedstawicieli poszczególnych państw– dodaje Paweł Lutrzykowski, koordynator projektu – Poznaliśmy Włochów, których ekspresyjność wiodła prym w śpiewach i tańcach, Chorwatów prezentujących w każdej sytuacji wysoką kulturę osobistą, a oni mieli okazję poznać nas, Polaków, na których gościnność i niekłamaną chęć niesienia pomocy zawsze można liczyć.
Zdobyte umiejętności szansą na rynku pracy.
Potwierdzeniem umiejętności zawodowych, kulturowych i językowych są certyfikaty. Najważniejszym potwierdzeniem zdobytych przez uczestników umiejętności zawodowych jest Europass Mobility z formalną oceną zdobytych umiejętności- Ecvet. Dokument ten jest wydany w dwóch językach, narodowym i angielskim. Dla potencjalnych pracodawców dokument ten wyszczególnia zdobyte umiejętności ze sporządzania ryb i owoców morza na świeżym surowcu. Potwierdzeniem umiejętności i kwalifikacji językowych jest otrzymany przez uczestników paszport językowy. Uczniowie uzyskali również cenne umiejętności związane z przygotowaniem własnego cv w języku narodowym i angielskim, co pozwoli poruszać się na rynku pracy.
Projekt zakładał również wymianę doświadczeń pedagogów. Nasi nauczyciele uczestniczyli w spotkaniach, na których poznali metodologię i system szkolenia zawodowego we Włoszech i w Chorwacji w celu jak najbardziej efektywnego kształcenia zawodowego. Szkoła pracuje na programach autorskich w kształceniu zawodowym, zwiększono ilość godzin przeznaczonych na ryby i owoce morza, wprowadzono poznane techniki pracy na rybach i owocach morza.
- Doświadczenie zdobyte w trzech krajach niewątpliwie podnosi jakość kształcenia zawodowego, co wyróżnia naszych uczniów na rynku pracy – zauważa dyrektor szkoły, Alina Niezgoda - Realizacja projektu rozwinęła umiejętności zawodowe uczestników, pozwoliła nawiązać międzynarodowe przyjaźnie, które są wartością dodaną.
Ja to się pytam gdzie jest np chodnik lub sciezka z Nart do Warchał? Te dwie miejscowości już dawno na to zasluguja
Romek
2024-04-15 20:20:48
Zgadzam się z \"mieszkańcem\" o \"Olą\". Skąd te dzieci się wezmą ? Nawet jeśli część przejdzie z miasta to i tak nic nie zmieni, tu czy tam to i tak za nasze pieniądze trzeba utrzymywać wszystko. A dzieci może będą dojeżdżać z okolicznych wiosek czego nie zazdroszczę. A tak na marginesie nikt nie pisał bo to przecież nie jest wygodne dla Wójta, że zlikwidował szkołę w GAWRZYJAŁKACH.
Skanda
2024-04-15 13:02:06
Kiedy obiecywany pomost w Jerutkach???
???
2024-04-15 09:37:56
Adwokat ma rację. Sprawa jest jasna. Kilka set działek na mazurach czeka na ten wyrok.
Tor
2024-04-14 21:52:08
Wszystko oki,ale w soboty jeżdżą jak chcą,patałachy.Albo za wcześnie albo z opuźnieniem.
Tom
2024-04-14 20:24:54
Czy mieszanie chorych ze zdrowymi w szpitalu psychiatrycznym w Gnieźnie jest złe?
2024-04-14 09:19:40
A gdzie w Rozłogach był PGR znowu oszustwo!
Jan
2024-04-14 09:03:53
(rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 grudnia 1999 r. Dz. U. Nr 112, póz. 1319 ze zm), w załączniku dotyczącym wzorów pieczęci nagłówkowych i podpisowych sugeruje się, aby w odniesieniu do gmin wiejskich używać zwrotów rada gminy - urząd gminy, w gminach miejsko-wiejskich rada miejska - urząd miejski, w gminach miejskich rada miasta - urząd miasta.
doczytaj
2024-04-13 17:31:14
SHAZZA!! bardzo często widuję Twojego dzielnicowego jak porusza się oznakowanym autem po swoich rewirach , za to swoich poprzedniego i obecnego jeszcze w rejonie piątym nie widziano chyba że na specjalne zaproszenie !!! Nie mają czasu ???????? a ich poprzednik W.T. też nie miał ???????? szczerze pisząc wolę dzielnicowego Kamila N. Przynajmniej jest aktywny i widoczny ????miłego dnia życzę
Zainteresowani
2024-04-13 16:45:02
Szkoda, że mało konkretów, co zamierzają. Do Rady Gminy np. były 4 nazwiska kompletnie nic nie mówiące
Gość
2024-04-12 18:26:04