Sobota, 20 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Żywnościowa konferencja w Świętajnie


Fama o wielkim przedsięwzięciu hotelowo-turystycznym dotarła z Pasymia do Świętajna, bo i tam zrodziło się zainteresowanie rolników przyszłą współpracą i zaopatrywaniem przyszłej hotelowej gastronomii w lokalne prodykty wysokiej jakości. Inicjatorem i organizatorem spotkania w tej sprawie był Zbigniew Kaczmarczyk, właściciel certyfikowanego, ekologicznego gospodarstwa rolnego.


  • Data:

Spotkanie, z tematem przewodnim: "Produkcja żywności wysokiej jakości z gwarancją odbioru produktu" odbyło się 10 maja. O pasymskiej inwestycji opowiadał burmistrz Cezary Łachmański, z naciskiem na plany przyszłego szefa hotelowej gastronomii, który planuje ścisłą współpracę z lokalnymi dostawcami, liczy na regionalne produkty, które będą podstawą menu w hotelowych restauracjach.


Reklama

 

Przybyli rolnicy mogli się też przy okazji od fachowców dowiedzieć, jak uzyskać certyfikat jakości żywności, a także jak i na co pozyskać fundusze unijne. Uczestnicy spotkania w trakcie przerwy kawowej mogli skosztować regionalnych wyrobów z Domu Pracy Twórczej "WIERZBA".

Reklama



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama