Ostatnie dni przed zakończeniem projektu Erasmus+ realizowanego od 2016 roku przez Zespół Szkół nr 2 im. J. Śniadeckiego w Szczytnie i partnerskie szkoły z Włoch i Chorwacji minęły bardzo pracowicie. 24 maja br. w szkolnej auli odbyła się podsumowująca konferencja, którą prowadzili nauczyciele i uczniowie uczestniczący w projekcie.
Zaproszeni goście mieli okazję nie tylko zapoznać się z założeniami przedsięwzięcia i jego przebiegiem, ale także za sprawą licznych zdjęć mogli niemalże poczuć atmosferę panującą podczas realizacji projektu. Specjalnie na tę okazję przygotowana prezentacja ukazywała fotografie uczestników podczas warsztatów gastronomicznych, na których powstawały prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej.
Konferencja była jednak przede wszystkim okazją do uroczystego wręczenia dokumentów Europass, potwierdzających udział w projekcie i jego warsztatach. Uczestnicy projektu w/w zaświadczenia otrzymali z rąk pana starosty- Jarosława Matłacha i pani dyrektor – Aliny Niezgody.
Po części oficjalnej zaproszeni goście mogli na własne oczy zobaczyć, w jaki sposób, krok po kroku, powstają dania z ryb i owoców morza.
Uczniowie z nauczycielami przygotowali tradycyjne, regionalne dania włoskie z regionu Umbrii, chorwackie z Dalmacji czy polskie z Warmii i Mazur, które poznali i nauczyli się sporządzać w ramach projektu. Można było spróbować m.in. umbryjskiej pasty stringozzi ze szparagami, kwiatami dyni i anchois, chorwackiego gulaszu z ośmiornicy z fasolą czy gulaszu z ryb słodkowodnych i morskich z borowikami i miętą.
Do degustacji przygotowano także zimne zakąski tj. chleb z sardynkami z wyspy Vis (Chorwacja), włoską Panzanelle (sałatkę z czerstwego chleba z pomidorami, krewetkami i pesto z rukoli) czy mazurskiego wędzonego pstrąga z twarożkiem kozim, palonymi ziemniakami, cukinią sous vide i z ziarnami czarnuszki/ziemia z oleju dyniowego/oliwa chili. Warto było spróbować przygotowanych przy gościu flambirowanych muli czy karmazyna z czarnym makaronem.
Podczas konferencji można było poznać nowe smaki, ale także porozmawiać z kucharzami i podzielić się z innymi swoimi doznaniami smakowymi. Dużym zainteresowaniem cieszyła się książka kucharska, która powstała w trakcie projektu, zawierająca przepisy wykorzystywane podczas warsztatów oraz międzynarodowy słownik kucharski. Spotkanie umilił występ szkolnych wokalistek: Karoliny Grzywińskiej i Klaudii Bubrowieckiej.
Czy uczestnicy projektu z ZS2 to eksperci w zakresie przyrządzania dań z ryb i owoców morza? Ci, którzy uczestniczyli w konferencji, nie mają wątpliwości, że tak właśnie jest.
Projekt „Warmia-Mazury, Umbria, Dalmacja –smaki regionów”, prowadzony w latach 2016-2018, skupiał się na rozwoju umiejętności zawodowych 33 uczniów i 18 nauczycieli z trzech krajów europejskich. Mieli oni okazję, by przygotowywać dania z ryb i owoców morza pochodzących z trzech regionów: z włoskiej Umbrii, chorwackiej Dalmacji i polskich Mazur. Aby osiągnąć zamierzone rezultaty, trzy szkoły ze wspomnianych państw nawiązały bliską współpracę i przygotowały warsztaty kulinarne w Spoleto, Szczytnie i w Splicie, gdzie każdy z uczestników mógł również zapoznać się z kulturą i tradycją poszczególnych regionów.
Strona projektu: http://www.flavoursofregions.esy.es/
Red. P. Lutrzykowski/ena
Panie Grzegorzu gratuluje wygranej. Mam nadzieje ze wie Pan ze bedzie pan rozliczony z wszytskich obietnic wyborczych. Bede przygladala sie Panu poczynaniom bo wierze ze pan to zrobi co obiecal. niech Pan tylko nie da sie sterowac innym a mysle ze bedzie pan swietnym wójtem. oby tylko Midura nie mieszał w Pana planach, bo to wszytsko obroci sie przeciwko Panu.
Anna
2024-04-25 20:54:27
30 lat jakaś kur... myślała że jest ok i NIKT się nie dowie. mam nadzieję że chwasta złapią (chwasty) i im zjeb... resztę ich nędznego żywota
Tobiasz
2024-04-25 11:00:11
Lol piszesz bzdury, w Kłodzku w 2019 roku 14 letni chłopiec zmarł wciągając gaz do nabijania zapalniczek
pedagog
2024-04-25 10:12:28
Szczere gratulacje Panie wójcie. Racjonalnie myślący włodarz będzie gwarancją sukcesu w rozwoju gminy. Powodzenia życzę i zawsze służę pomocą.
Wiesława Kowalewska
2024-04-25 09:00:43
Ochmam nikogo nie zmieni, to Kosmita, a robotę ktoś musi robić. Chyba że ludzie sami zaczną uciekać przed Kurczakami, wszyscy ich przecież dobrze znają. Współczuję panu. Zobaczy pan co to samorząd szczycieński
Do mieszkaniec szczytna
2024-04-24 14:13:07
Wybrano najdroższy, bo najdłuższy wariant
Gabi
2024-04-24 13:36:37
Gratulacje Panie Grzegorzu ludzie Panu zaufali i czekają na realizację obietnic. Ja nie ukrywam że czekam na Pana obietnicę i moim zdaniem jest to najprostsze do zrealizowania a chodzi mi o to że obiecał że dzieci dojeżdżające do szkoły w Rozogach będą jeździły autobusami bezpiecznymi , w cieple i komforcie . Także proszę o tym pamiętać ponieważ nie długo przetargi na dowóz dzieci do szkół i przedszkoli .Niech ogłaszający przetarg zaznaczy że autobusu nie mogą być starsze niż np .5 lat i spełniać określone warunki i będzie dobrze . Zresztą myślę że nie trzeba Pana pouczać , Życzę samych sukcesów
Ala
2024-04-24 13:09:32
Dobrze się stało, ze pan Mańkowski ustapił ze stanowiska, niestety obawiam sie, ze nowy burmistrz ulegnie swoim partyjnym kolegom i po zmianach personalnych w Urzędzie Miasta i podległych placówkach zacznie obsadzać czlonków rodzin tychże kolegów. Ponieważ jest to niezgodne ze standardami ugrupowania KO, jeżeli stanowiska te obejmą członkowie rodzin Kijewskich, Furczaków czy Chmielińskich zgłoszę ten fakt do władz centralnych z prośbą o wyciagnięcie konsekwencji. Wolalabym żeby nie nastapila taka konieczność.
mieszkaniec Szczytna
2024-04-24 11:06:09
Admin czyżby uwaga o posprzątaniu po sobie przez Pana Mańkowskiego była zbyt drastyczna do publikacji? Pewnie ciekawsza była by informacja o kradzieży banerów?
Tor
2024-04-24 11:01:26
Zastępca skarbnika z gminy niech powie co z tą działką 1,5 ha sprzedaną za 380000 zł. pod budowę zakładu pracy domów modułowych ?!
Jurgi6
2024-04-24 10:46:06