Sobota, 27 Kwiecień
Imieniny: Sergiusza, Teofila, Zyty -

Reklama


Reklama

Jerutki w okowach... gęsiny


W Gospodzie Bulwar w Jerutkach odbył się kolejny już festiwal produktów regionalnych „Gęsina 2018”. W festiwalu udział wzięli między innymi uczestnicy Cecyliady - Świętajno 2018, czyli zaproszone przez Pasjonatę chóry ze Szczytna i Nidzicy.


  • Data:

Tytuł festiwalu wskazuje, że główną rolę odgrywała gęsina. Wszyscy mogli spróbować np. gęsi po mazursku, duszonej w kiszonej kapuście z suszoną śliwką, miodem i kwasem chlebowym z dodatkiem „szarych kluch” z ziemniaków polanych swojskim smalczykiem i wielu innych dań. Regionalne specjały z gęsiny dla uczestników festiwalu przygotowali szefowie kuchni i kucharze z Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni (Bartosz Majchrzak, Cezary Ambrożko, Marcin Gorząch, Grzegorz Archacki, Remigiusz Jasiński, Janusz Wojtaś i Michał Denesiuk). Była to już druga wizyta kucharskiego klubu w Jerutkach, we wrześniu kucharze brali udział w festiwalu ziemniaków „Bulwa”.


Reklama

 

 

Godnym zainteresowaniem cieszył się też konkurs nalewek, do którego zgłoszono aż 25 różnych trunków. Po serwisie i degustacji gęsi oraz pokazach kulinarnych profesjonalne jury złożone z członków EKSK zmierzyło się z 25 nalewkami. Zwyciężyła sosnówka (z pędów sosny) przygotowana przez Mariusza Siwickiego. Także publiczność wybrała swojego faworyta którym okazała się nalewka z pigwy.

Reklama



Komentarze do artykułu

Napisz

Galeria zdjęć

Reklama

Reklama


Komentarze

Reklama