Ryba jest dobra na wszystko, Jedz ryby będziesz zdrów – to nie tylko kampanie rządowe promujące spożywanie ryb. To także hasła z projektu 2016 -1-PL01-KA202-026536 Erasmus+ „Warmia- Mazury, Umbria, Dalmacja – smaki regionów” realizowanego przez trzy europejskie szkoły. Jedną z nich był Zespół Szkół nr 2 im Jędrzeja Śniadeckiego w Szczytnie.
Erasmus + Europejski poziom kształcenia
Projekt skierowany był do uczniów i nauczycieli ze szkół w Splicie (Chorwacja), Spoleto (Włochy) i Szczytnie. Ze strony polskiej uczestniczyli uczniowie z klas kształcących się w zawodach kelner oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Celem projektu było podniesienie kompetencji zawodowych, czyli praktycznych i teoretycznych umiejętności uczestników w zakresie przygotowywania potraw z ryb i owoców morza.
Ryby po włosku, chorwacku i polsku
Najważniejszą częścią przedsięwzięcia były zajęcia warsztatowe, które odbyły się w każdym z miast uczestniczących w projekcie.
Pierwszym etapem działań była szkoła w Spoleto, gdzie w kwietniu 2017 wszyscy się spotkali. Zapoznano się tam z szerokim asortymentem ryb śródziemnomorskich. Warsztaty były doskonałym sposobem poznania nowych produktów, technik kulinarnych i smaków. Wspólnie, ale pod czujnym okiem nauczycieli włoskich, wykonywano regionalne potrawy z owoców morza (ośmiornice, kalmary, mątwy, mule) oraz ryb morza śródziemnego (m.in. tuńczyk, miecznik, makrela) .
- Codziennie wykorzystywaliśmy świeże ryby i owoce morza – mówi Michał Denesiuk, nauczyciel zawodu z ZS2 w Szczytnie - Dużym plusem warsztatów była możliwość pracy z surowcami w Polsce niedostępnymi – dodaje -Mogliśmy wszystkiego dotknąć, przeprowadzić obróbkę od początku do końca, aby wydobyć z surowca to, co najlepsze.
W październiku 2017 r. uczestnicy projektu przyjechali do Szczytna. Tu uczyli się przygotowywać tradycyjne oraz regionalne potrawy z ryb, mięczaków i skorupiaków z polskich jezior i rzek. Warsztaty prowadzili nauczyciele ZS2 w Szczytnie: Agata Durska, Monika Gajownik i Michał Denesiuk. Program działań projektowych wzbogacono, zapraszając gościnnie szefa kuchni Michała Pezdę oraz Elżbietę Łapińską- rodowitą Mazurkę. Udostępnili oni własne receptury i poprowadzili warsztaty. Uczestnicy projektu wzięli również udział w warsztatach w Pomorskiej Akademii Kulinarnej oraz w gospodarstwie agroturystycznym „Tusinek".
Goście z Włoch i Chorwacji podkreślali, że dziesięć dni spędzonych w naszej szkole to był czas ciężkiej pracy, zdobywania nowych umiejętności i wiedzy- wspomina Urszula Krauze, nauczycielka uczestnicząca w projekcie.
W kwietniu 2018 r. odbył się ostatni etap zajęć warsztatowych, tym razem w Splicie. Gospodarze byli odpowiedzialni za przeprowadzenie warsztatów dotyczących świeżych owoców morza, ich obróbki wstępnej, przygotowania potraw regionalnych różnymi, tradycyjnymi technikami kulinarnymi. To tam pod okiem chorwackich szefów kuchni powstawały dania z owoców Morza Adriatyckiego, takich jak: sardela, mątwa, kałamarnica, ośmiornica czy nawet rekin (!).
Było warto!
Uczniowie wydają się być zadowoleni z tego, czego się nauczyli. Tak relacjonują swoje wrażenia:
- Po raz pierwszy mogłem doświadczyć specyficznych dla regionu Dalmacji technik, takich jak otwieranie małż czy wydobywanie tuszu z mątwy –zauważa Filip Malanowski, uczestnik projektu.
- Wydobywałem tusz z mątwy czy otwierałem ostrygi - dodaje Daniel Samsel, dla którego było to nowe doświadczenie. - Mogliśmy również te ostrygi flambirować.
- W Polsce pracowaliśmy na surowcach regionalnych, ale zapomnianych - mówi Klaudia Orzołek– Były to raki i ślimaki z kuchni warmińskiej.
Uczniowie i nauczyciele z trzech partnerskich szkół poznali nowe smaki, surowce i techniki kulinarne, wymienili cenną wiedzę i doświadczenie.
- Założenia projektu zostały zrealizowane – podsumowuje Renata Kaczmarczyk, koordynatorka – Ale to nie wszystko. Powstała książka kucharska, zawierająca receptury na potrawy z ryb i owoców morza regionów Warmii, Mazur, Umbrii i Dalmacji, która ma trzy rozdziały: ryby słodkowodne, ryby morskie i owoce morza oraz branżowy międzynarodowy słownik językowy. Książka jak i słownik będą dostępne na stronie internetowej szkoły (zs2.powiatszczycienski.pl), stronie projektu (www.flavoursofregions.esy.es), platformie etwinning.pl oraz otwartych zasobach edukacyjnych. Książka kucharska - dodaje pani Renata - zawiera ciekawe i sprawdzone receptury wypracowane w trzech państwach. Myślę, że może z nich korzystać każdy czytelnik „Tygodnika Szczytno”.
Włochy, Polska i Chorwacja w turystycznej odsłonie
Projekt to nie tylko doświadczenia zawodowe ale również kulturowe i językowe. Uczestnicy projektu brali udział w szkoleniach językowych na których doskonalili zawodowy język angielski w zakresie przygotowania potraw z ryb i owoców morza oraz zdobyli podstawy języka włoskiego, chorwackiego i polskiego. Zajęcia lingwistyczne prowadzone były w innowacyjny sposób – poprzez muzykę i śpiew.
Poza nauką uczestnicy projektu mieli też możliwość zwiedzenia największych atrakcji turystycznych regionu Umbrii, m.in. Asyżu, Orvieto, Perugii a w drodze powrotnej Watykanu. Wszyscy uczestnicy są pod wrażeniem urokliwego, słonecznego Spoleto i górzystych krajobrazów Umbrii.
W Polsce naszym gościom pokazaliśmy uroki Warmii i Mazur, Warszawę i Gdańsk . Natomiast w Chorwacji mogliśmy zobaczyć Park Krajobrazowy- Krka, mieliśmy możliwość zwiedzania Splitu i Zadaru z przewodnikiem. Zatem w projekt wpisane było również poznawanie kultur i historii naszych krajów.
- Mieliśmy okazję przyjrzeć się zachowaniom przedstawicieli poszczególnych państw– dodaje Paweł Lutrzykowski, koordynator projektu – Poznaliśmy Włochów, których ekspresyjność wiodła prym w śpiewach i tańcach, Chorwatów prezentujących w każdej sytuacji wysoką kulturę osobistą, a oni mieli okazję poznać nas, Polaków, na których gościnność i niekłamaną chęć niesienia pomocy zawsze można liczyć.
Zdobyte umiejętności szansą na rynku pracy.
Potwierdzeniem umiejętności zawodowych, kulturowych i językowych są certyfikaty. Najważniejszym potwierdzeniem zdobytych przez uczestników umiejętności zawodowych jest Europass Mobility z formalną oceną zdobytych umiejętności- Ecvet. Dokument ten jest wydany w dwóch językach, narodowym i angielskim. Dla potencjalnych pracodawców dokument ten wyszczególnia zdobyte umiejętności ze sporządzania ryb i owoców morza na świeżym surowcu. Potwierdzeniem umiejętności i kwalifikacji językowych jest otrzymany przez uczestników paszport językowy. Uczniowie uzyskali również cenne umiejętności związane z przygotowaniem własnego cv w języku narodowym i angielskim, co pozwoli poruszać się na rynku pracy.
Projekt zakładał również wymianę doświadczeń pedagogów. Nasi nauczyciele uczestniczyli w spotkaniach, na których poznali metodologię i system szkolenia zawodowego we Włoszech i w Chorwacji w celu jak najbardziej efektywnego kształcenia zawodowego. Szkoła pracuje na programach autorskich w kształceniu zawodowym, zwiększono ilość godzin przeznaczonych na ryby i owoce morza, wprowadzono poznane techniki pracy na rybach i owocach morza.
- Doświadczenie zdobyte w trzech krajach niewątpliwie podnosi jakość kształcenia zawodowego, co wyróżnia naszych uczniów na rynku pracy – zauważa dyrektor szkoły, Alina Niezgoda - Realizacja projektu rozwinęła umiejętności zawodowe uczestników, pozwoliła nawiązać międzynarodowe przyjaźnie, które są wartością dodaną.
Dobrze się stało, ze pan Mańkowski ustapił ze stanowiska, niestety obawiam sie, ze nowy burmistrz ulegnie swoim partyjnym kolegom i po zmianach personalnych w Urzędzie Miasta i podległych placówkach zacznie obsadzać czlonków rodzin tychże kolegów. Ponieważ jest to niezgodne ze standardami ugrupowania KO, jeżeli stanowiska te obejmą członkowie rodzin Kijewskich, Furczaków czy Chmielińskich zgłoszę ten fakt do władz centralnych z prośbą o wyciagnięcie konsekwencji. Wolalabym żeby nie nastapila taka konieczność.
mieszkaniec Szczytna
2024-04-24 11:06:09
Admin czyżby uwaga o posprzątaniu po sobie przez Pana Mańkowskiego była zbyt drastyczna do publikacji? Pewnie ciekawsza była by informacja o kradzieży banerów?
Tor
2024-04-24 11:01:26
Zastępca skarbnika z gminy niech powie co z tą działką 1,5 ha sprzedaną za 380000 zł. pod budowę zakładu pracy domów modułowych ?!
Jurgi6
2024-04-24 10:46:06
Czekamy na PO spadochroniarzy. Świerzość i młodosc. Porozumienie. Tor wyścigowy, oj będzie pięknie w Szczytnie. I ... kiedy PO zaczyna w Szczytnie kampanię do UE ? Bo kasy .. to nie ma i nie będzie .
Mały
2024-04-24 10:38:20
Nowy wójt mówi o ścieżkach rowerowych wszyscy chwalą a jak poprzedni Wójt mówił o ścieżkach przed swoją kampanią wszyscy byli przeciw bo nie potrzebne. Turystyka, wiadono bo żona prowadzi biznes i nowi klienci się przydadzą. Co do księdza wiadomo, że pomógł a. Jakby nie było zmiana na ogromny minus.
Dżoana
2024-04-24 04:22:37
A o tych co zginęli w katastrofie smoleńskiej nic !!!
Wstyd i hańba.
2024-04-23 15:49:52
Piękna inicjatywa. Gratulacje. Praktycznie co tydzień po treningu wychodzę z lasu z workiem śmieci. Moim nieodzownym wyposażeniem stał się worek na śmieci i rękawiczki. Smutne jest to, że trzeba po KIMŚ sprzątać w czasach kiedy tak wiele mówi się o dbaniu o naszą planetę.
Mad_ek
2024-04-23 15:08:50
Gratulacje. Jeśli mogę coś podpowiedzieć w kwestii tych ... posunięć kadrowych.....to postuluję za przywróceniem powagi urzędu.
Gość.
2024-04-23 11:45:39
tenorow bylo trzech. historie piszemy na nowo . SZCZYTNO MA CZWARTEGO
sasek
2024-04-22 21:32:08
Ile jeszcze nienawiści wyrzygacie, bando upośledzonych umysłowo POliniaków z demencją?...Ten pan tyle samo zrobi, dla Szczytna, co Tusk zrobił Polski, czyli nic, bo z tego samego szamba wybił...ale głupkom wystarczą obietnice, prawda?
2024-04-22 21:23:59