Sobota, 20 Kwiecień
Imieniny: Agnieszki, Amalii, Czecha -

Reklama


Reklama

Chlebowe nauczanie pani Kingi


Domowy chleb ma wiele wartości – podkresla prowadząca warsztaty Kinga Karlus. - Wbrew pozorom jego upieczenie nie jest trudna sztuką, wcale nie jest potrzebna specjalna maszyna i wystarczy zwykły piekarnik.

Podstawowym jednak walorem – zdaniem dietetyczki – jest to, że do w...


  • Data:

Domowy chleb ma wiele wartości – podkresla prowadząca warsztaty Kinga Karlus. - Wbrew pozorom jego upieczenie nie jest trudna sztuką, wcale nie jest potrzebna specjalna maszyna i wystarczy zwykły piekarnik.

Podstawowym jednak walorem – zdaniem dietetyczki – jest to, że do własnego wypieku używamy tylko takich surowców, które użyć chcemy, więc doskonale wiemy, co w chlebie jest, a przede wszystkim mamy gwarancję, że nie zawiera on żadnych ulepszaczy i innych chemicznych, a zbędnych dodatków.


Reklama

O tym wszystkim mogły się przekonać uczestniczki sobotnich warsztatów (9 października), zorganizowanych w Jerutkach. Zainteresowanie było duże, o czym świadczyć może np. to, że po naukę pieczenia chleba panie przybyły z odległych krańców powiatu, jak np. aż z Wielbarka. Własnoręczne przygotowanie ciast i pieczenie bochnów było nie tylko okazją do nabycia kuchennych umiejętności, ale również poznania, wspólnego spędzenia czasu, wymiany doświadczeń z różnych dziedzin, a panie, w różnym wieku i z różnych środowisk – wiadomo – zawsze dużo i o wszystkim wiedzą.

Reklama

- Chętnie podobne warsztaty przeprowadzę też w innych ośrodkach, świetlicach itp., tam, gdzie będzie zapotrzebowanie i chętni do udziału – zapewnia Kinga Karalus. - Warto jest zachować od zapomnienia tę ważną przez całe wieki umiejętność, zachować tradycję, która także służy zachowaniu zdrowia.



Komentarze do artykułu

Napisz

Reklama


Komentarze

Reklama